Njujork Tajms: Samit u Berlinu – sahrana za ideje o podelama i razmeni teritorija

Ostavite komentar


    1. A,i neki Pregovarači iz Beograda su mislili da je davanje srpskog Kosova i Metohike Šiptarima – čista laganica!

  1. Sve su to samo budalaštine. Sa Albancima neće biti mira u ovom delu sveta nikada jer čim ujedine Kosovo i Albaniju dolazi na red Preševo, Bujanovac i Medveđa. Imaju oni sklonosti i ka delovima Crne Gore, Grčke i Makedonije, ali tu ne mogu ništa oružjem jer su one u NATO paktu, tako da im je ostalo samo da grickaju deo po deo Srbije.

    1. KiM nije članica NATO sve dok su Srbi tamo i dok se po ustavu R. Kosovo za takvo nešto pitaju. Takođe ni BiH ne može biti u NATO zbog Republike Srpske. Ali zato Srbija, ako izgubi strpljenje može u roku od nekoliko sati povratiti KiM a posle da Rusija i Kina stave veto na bilo kakvu akciju NATO i naposletku istovremeno kao Sirija i sada Venecuela zatražiti od Rusije i Kine da nas brane i istovremeno svoje investicije.
      Ta kancerogena Albanija će vrlo brzo sama sebe uništiti jer je za poslednje tri godine emigriralo 1.000.000 Albanaca a sa KiM i oko 300.000.

      1. Kažeš da Srbija „ako izgubi strpljenje može u roku od nekoliko sati povratiti KiM“ Ti k’o i prvorođeni, ako ovo, ako ono?! Da ne smatraš da Srbija treba vojno da zauzme/oslobodi KiM? Još jedan rat?

        1. Pa zašto se toliko naoružavamo? Šta će nam toliki MIG-29, teški helikopteri, odbrambeni pancir i borbeni dronovi, dva puta brži i sa jačim bombama od Tomahavka. Upravo sa SAD i NATO se ubrzano spremamo za visoko softicirani rat. Pa da nije toga oni koji bezrezervno podržavaju Albance bi nas odavno precrtali. Važno je da su Slovenci i Hrvati i donekle Crnogorci shvatili da prema njima nemamo nikakve pretenzije, ne što su u NATO već što sa njima želimo da razvijamo najbolje moguće odnose i zbog Srba i zbog puta u EU zajedno sa CG. BiH je završena stvar i dok je Dejtona biće kako Srbi i Srpska kažu.
          Zajev je zbog predsednički izbora išao na ruku albanskim glasačima, ali raspoloženja u narodu je drugačije i njima su Albanci došli preko glave i samo čekaju da uđu u NATO pa da i oni pokažu Albancima gde im je mesto i u tome će kao i uvek imati pomoć Srbije.
          Osim ovog mi imamo još jedan vrlo jak adut a to je skretanje kod Ribarića reke Ibar i kanalom
          Ibar-Raška-Ibar isušiti Jezero Gazivode i na taj naćin Priština ostavimo bez pijaće vode, Kosovsku Dolinu pretvorili u Saharu a termoelektrane Obilić bi se zapalile… Dakle. U našim su rukama jači aduti od kosovskih taksi i pretnji.

          1. Miodraže iz Peći, ti bi opet da Srbija ratuje? Malo li je, tri puta za poslednjih 30 godina, pa bi ti još jednom? I još pominjes Siriju, pobogu čoveče! Uzmi fotografije razrušenog i uništenog Damaska, pa se onda jai. Stop bezumlju!!

          2. Miodraze imas jako razvijenu mastu,i to pokvarenu,cestitam.Migove ste imali i ’99,slaba vajda,kako vec znamo.Uzgred da te pitam zivis li u Peci,ili sa neke fotelje lupetas:sta bi bilo kad bi bilo.

    2. A da smo mi bili pametni (kao sto nismo) bili bismo sada u NATO i problem Preseva, Bujanovca i Medvedje ne bi ni postojao. Ali, nas AV je ipak novoradikal i Rusija mu je cipovana u mozak.

      1. Tako je. Slažem se u potpunosti. Ljudi, uzmimo se u pamet! Dvanaesti je čas!

  2. Mene licno zanima dda li je iko igde objasnio do kakvih bi problema ili tzv. „katastrofe“ doslo korekcijom granica?
    Neki kazu da bi to moglo da se preslika na ostale zenlje u regionu – pa i neka se preslika ako to vide kao nacin resavanja njihovih problema. Ne treba zaboraviti da se u ovom slucaju radi o dogovoru dve strane gde se svaka dobrovoljno odrice jednog dela teritorije dok za uzvrat dobija jedan drugi deo teritorije. Nije to presedan kakav je napravio NATO da bombarduje suverenu zemlju bez odluke SB UN a da posle neke zemlje clanice EU naprave jos veci presedan priznajuci taj deo Srbije kao nezavisnu teritoriju. To je gospodo bio presedan.

    Takodje, mnogi pominju da bi veliki broj Srba juzno od Ibra ostao u drugoj drzavi. A mozete li mi molim vas recu i kojoj je sad? Da li mozda MUP ili Vojska Srbije imaju mogucnosti da u sadasnjoj situaciji te Srbe zastite? Naravno da nemaju i razmenom teritorija se za te Srbe ama bas nista ne bi promenilo.
    Ono sto bi se promenilo i sto je izgleda glavni razlog zasto mnogi tu ideju blokiraju je cinjenica da bi to moglo da stavi tacku na vekovni konflikt a samim tim i da prestane da bude mesto preplitanja ko zna cijih interesa.
    Takodje bi se promenilo i da bi Srbi sa severa Kosaova ziveli u svojoj matici dok bi Albanci dobili onih par sela uz granicu sa Kosovom gde iovako srpska policija ne sme da udje.
    Ne bi bilo vise problema oko Interpola, Gazivoda, Trepce, upada snaga ROSE na sever Kosova, taksi na srpsku robu itd. U mnogome bi to rasteretilo politicku klimu u Srbiji, stabilizovalo celokupu situaciju i omogucilo priliv novih investicija bez kojih ce Srbija ostati bez stanovnika.

  3. Pa, gospodine Peci? Kakva je to multietnička građanska država sa jednakim pravima za sve, kada ne poštujete sopstveni ustav. Kada majorizujete Albance na uštrb Srba, kada ne poštujete legalno izabrane predstavnike Srba i zamenjujete i „Poštenim Srbima“ a la Petrović. Hoćete da se kitite srpskom istorijom i njenim hiljadu godišnjim istorijskim spomenicima… Vi nemate ništa svoje, čak je i naziv vaše nazovi države od srpske reči Kosa (strana ili alat za košenje trave čak je ptica kos lat. Turdus merila, Srpska rec) i gusle koje prisvajate nazivajući ga lira je deo srpske kulturne baštine, bre i ćefteliju ćemo nostrifikovati kao tamburicu…
    Mislite o tome da su svi od vas digli ruke jer ste ih mnogo koštali.

  4. Svaki sastanak je nova šansa, Vučić uvek ističe da pregovori nisu laki ali da ipak ima napretka, jedino dijalogom se može doći do rešenja ali treba strpljenja sa prištinskim okupacionim vođama koji insistiraju samo na međusobnom priznavanju što se neće dogoditi jer mnoge zemlje povlače priznanje Kosova,a to što još neki zvaničnici iz GB i USA žele propast za Srbiju neće ići tako lako, Kina i Rusija su javno podržale Srbiju

  5. Praktično je nemoguće odrediti sudbinu Kosova bez ikakvog dogovora sa Srbijom, smatram da velikog uticaja ima i Rusija jer samo priznanje Kosova može destabilizovati ne samo naš region već i sva ostala nerešena teritorijalna pitanja u Evropi. A Srbija je uvek za kompromis i neke prihvatljive uslove, kao i za potencijalnu saradnju.

  6. Smesni su ovi koji misle ili ne misle takoali su placeni da lobiraju , da bi eventualno priznanje albanske paradrzave na Kosovu i clanstvo u UN-u za tu tvorevinu na Kosovu „resilo sve probleme“ i kao onda bi se „svi okrenuli svetloj EU buducnosti“. Albanci su zadnjih meseci uveli takse od 100% cime su prekrsili CEFTA sporazum i SSP, bespravno su pokrenuli stvaranje vojske, izbegavaju formiranje ZSO-a, postvaljaju „postene srbe“ koje kontrolisu na pozicije cime se simulira „multietnicnost“, bespravno su doenli zakon o prisvajanju Trepce i dalje ugrozavaju srpsku kulturnu i versku bastinu… Zamislimo samo sta bi tek radili da dobiju ono sta hoce tj. kada bi lgealizovali otimacinu Kosova i sve to potvrdili u UN-u? Sta bi se tek onda desilo preostalim Srbima, crkvama i manastirima, kakve bi tek onda takse uveli i kakve bi jos ideje imali Ovde se ima posla sa neizivljenim sovinistima, pogledajte samo Haradinaja ili sta tvituje „gospodjica“ Citaku. Jedini nacin da se kako-tako kontrolisu albanski nacosi je NEPRIZNAVANJE.

  7. To znaci da nema podele Srbije po etnickoj liniji, da nema odvajanja Kosova, nema nikakve albanske drzave na Kosovu, da Albanci sa Kosova trebaju ili mirno da se reintegrisu i prihvate prava i obaveze koje im kao manjini sleduju kao sto se desilo sa Srbima u hrvatskoj ili da se presele u maticnu Albaniju ako vec ne mogu bez albanske drzave.

  8. 1 Juli u Parizu Amerika uzme stvari u svoje ruke ce da dodje ili Pompeo ili Bolton da zavrse stvar zivi bili pa vidili.
    Zasto su otisli Taci I Haradinaj u americku ambasadu u Berlin ? Bez SAD nema nikakve resenje

  9. sta je demokratuja zapada treba da ih bude sramota evropejce amerikance i narod koji tamo zivi,igra mecka

  10. Berlin je totalno promašen, odnosi snaga u pregovorima su ne realni.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. i 25. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Nataša Miljković, TV novinarka

Danas čitam od samog početka. Pomagao mi je u emisijama koje sam radila, ali i u životu u Srbiji mi je pomagao.