Notari prave redove 1Foto: Facebook / Ne davimo Beograd

Mnoge političke grupacije koje žele da učestvuju na beogradskim izborima ovih dana „bore“ se i muku muče sa notarima koji su im neophodni za prikupljanje potpisa.

Tako u Inicijativi Ne da(vi)mo Beograd kažu da je kapacitet dostupnih notara i mesta za prikupljanje potpisa mnogo manji od podrške građana koji žele da potpišu podršku izbornoj listi ove inicijative.

– Dnevno smo u proseku uspeli da dobijemo jedva dve beležničke ekipe. Njihov kapacitet je uglavnom maksimalno iskorišćen, pa umeju da se stvore redovi. Kako smo odmah shvatili da će prikupljanje zbog toga trajati nekoliko dana organizovali smo neformalne tematske razgovore sa građanima dok čekaju ili nakon što daju potpis. Ovo je prilika da se upoznaju sa kandidatima na licu mesta i da razgovaraju o nekoj od tema kojima smo se najviše bavili, od Beograda na vodi, štetne privatizacije deponije u Vinči, biciklizmu i saobraćaju, kulturi ili blokadama iseljenja ljudi koji ostaju bez krova nad glavom. Posebno je značajna podrška na Novom Beogradu, gde je inicijativa učestvovala u mnogim borbama za očuvanje javnih dobara, recimo u blokovima 70a, 44, 9a, na Savskom nasipu ili u bloku 45, gde se i nalazi mesto za prikupljanje, gde se borimo protiv izgradnje pumpe u blizini stambenih zgrada i škola. Građani očigledno prepoznaju rad inicijative i veoma nam je drago zbog toga – kaže Radomir Lazović, aktivista Inicijative za Danas.

Notari u utvrđuju identitet prilikom davanja potpisa, a prema nekim procenama, maksimalan broj provera koje notar za sat vremena može da uradi je 30. Svaki potpis se naplaćuju 50 dinara.

Lazović navodi da na svakoj opštini postoji određeni broj javnih beležnika kojima se šalje pismeni zahtev da izađu na teren, odnosno dođu do mesta gde se potpisi sakupljaju. Međutim, često su notari na nekoj opštini zauzeti ili ih je neko već angažovao, pa se dešavaju kašnjenja i odlaganja. Posebna priča je situacija ako notar hoće da ode na teritoriju druge opštine. Tada mora da se obrati komori notara, što dodatno komplikuje i produžava vreme njegovog dolaska na mesto gde politički subjekti sakupljaju potpise.

Problem sa nedostatkom notara nije nov. I tokom predsedničkih izbora mnogi kandidati su se žalili na nedostatak notara za overu potpisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari