Predsednik stranke “Nova - Da se struka pita” ističe da su otvoreni za saradnju sa proevropskom opozicijom 1

Predsednik “Nove – Da se struka pita” Vladimir Kovačević kaže da bi njegova partija na predstojećim izborima mogla da bude partner strankama koje su okupljene oko “Srbije protiv nasilja” i “Dogovora za pobedu”, sa kojima ima kompatibilne ekonomske programe.

Govoreći za Demostat, Kovačević, jedan od retkih industrijalaca u srpskoj politici i uspešan biznismen, navodi da srpska ekonomija mora biti u fokusu, a da ekonomski program “Nove – Da se struka pita” nudi osećaj sigurnosti i unapređenje životnog standarda.

On je ocenio da zakoni guše srpsku industriju i da polako, umesto da gradimo, gubimo ekonomski integritet, ističući da je srpsko društvo duboko uvoznički zavisno, da se inflacija ne pretiče dizanjem plata i da moramo da se okrenemo proizvodnji robe koja nam je potrebna. Kovačević kaže i da evropski put Srbije za njih nedvosmislen i neupitan, te da su Zapad i EU deo našeg života.

“Predsednik Nove – Da se struka pita Vladimir Kovačević kaže da bi njegova stranka na predstojećim izborima mogla da bude partner strankama koje su okupljene oko Srbije protiv nasilja i Dogovora za pobedu, dodajući da je bilo razgovora, ali da finalni dogovor do sada nije postignut.

Kovačević je u emisiji “Pola sata Demostata” naveo da, prema ispitivanjima javnog mnjenja u koje je imao uvid, stranke Dragana Đilasa i Miroslava Aleksića najviše ulivaju poverenje na predstojećim izborima, pa je tako prirodno da oni budu predvodnici opozicije, a “Nova – Da se struka pita” ima kompatibilne programe i sa ove dve organizacije, kao i sa onima koje oni oko sebe okupljaju.

“Njihovi ekonomski programi se gotovo ne razlikuju od našeg”, rekao je Kovačević.

Kad je reč o kolonama, Kovačević navodi da su građani ti koji treba da presude šta je najprihvatljivije za njih, a da će se “Nova – da se struka pita” uklopiti u jednu, dve ili tri kolone.

Na pitanje da li je razgovarao o saradnji sa organizacijama koje spominje, Kovačević odgovara potvrdno, ali dodaje da nikakav sporazum još nije napravljen.

“Ne krijemo da smo razgovarali i mi. Nikakav finalni sporazum nije napravljen, sve je još otvorena knjiga i dalje su otvorena pitanja”, rekao je Kovačević.

On ističe da stranke treba da budu kompatibilne kad je u pitanju ekonomija, a da će javnost o finalnom dogovoru biti informisana u narednim danima i sedmicama.

“Ja moram da pošaljem jasnu poruku biračima – ukoliko bude opcija da glasate ili vidite u grupaciji ‘Novu – Da se struka pita’, budite sigurni da ekonomski program koji mi predlažemo budi osećaj sigurnosti i unapređenje standarda življenja svih građana”, navodi Kovačević.

Kaže da vodi stranku tako da ona bude komplementarna sa svim drugim strankama koje prihvataju značaj i važnost njihovog ekonomskog programa.

Kovačević naglašava da je fokus delovanja “Nove – Da se struka pita” poboljšanje životnog standarda građana, koje se najbolje odslikava kroz ekonomiju i reformu zdravstvenog sistema, što su oblasti gde su članovi stranke, kako kaže njen predsednik, potpuno kompetentni.

Govoreći o najvažnijim delovima programa “Nove – Da se struka pita”, Kovačević navodi da ta stranka ima niz konkretnih mera za poboljšanje životnog standarda građana Srbije, a kao primer ističe da bi plata u Srbiji mogla da poraste za bar 30 odsto “preko noći”.

“Građani ne znaju da poslodavci daju 60 odsto na osnovicu, zaposleni nemaju osećaj da 60 odsto svoje zarade daju državi, moraćemo da pitamo državu šta građani dobijaju za tih 60 odsto… Zalažemo se da ta osnovica koju daju poslodavci državi bude niža, da to bude 50 odsto. Mi možemo preko noći osnovicu da podignemo na 60.000 dinara sa 50 odsto davanja, a apsolutne vrednosti i prihodi se za državu neće promeniti. I u jednom i u drugom slučaju će država dobiti apsolutni iznos prihoda za budžet, a da ne bude ugrožena”, objašnjava Kovačević.

“Sitnim kreativnim merama mi preko noći sa 48.000 prvog dana možemo da podignemo minimalac na 60, a da niko nije izugubio i svi su dobili, svi su se pomalo odrekli, a država nije ugrožena”, naveo je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari