Predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović ocenili su juče, prilikom za javnost neočekivanog susreta u Opatiji, održanog neformalno, „bez kravata“, da je moguće da međusobne tužbe dve zemlje za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu budu rešene vansudskom nagodbom.

Tadić je novinarima, posle prvog sastanka dvojice predsednika, rekao da bi bilo dobro da se taj spor reši nagodbom „što ne znači da bi se odustalo od sudskih postupaka protiv onih koji su počinili zločine“.

– Svi koji su počinili zločine moraju da odgovaraju. Spremni smo da radimo na rešenju koje bi bilo kompromisno, ali koje neće da poništi načela pravde i pravednosti – ocenio je predsednik Srbije.

Josipović je ukazao na to da tužba nije sama sebi svrha, ističući da „ukoliko se nađe mogućnost nagodbe u onim pitanjima koja su predmet tužbe, ta tužba ne bi imala smisla“.

Dvojica predsednika su rekli i da se zalažu za izgradnju odnosa dve zemlje na principima evropskog partnerstva.

– Cilj obe zemlje je pripadnost evropskoj familiji naroda, a to podrazumeva i uvođenje evropskih reformi i vrednosti u obe zemlje – izjavio je Tadić. Srbija nema tajnu politiku prema Hrvatskoj, ali, kako je rekao, na obe strane postoje predrasude i stereotipi iz prošlih vremena koji ometaju bolju saradnju.

Komentarišući izjave premijera Republike Srpske Milorada Dodika da je vreme za mirno razdruživanje u Bosni i Hercegovini, Tadić je istakao da su njegovi stavovi prema tom pitanju više nego jasni.

– Srbija je potpisnica Dejtonskog sporazuma i protivi se podeli BiH. Predsednik Josipović i ja saglasni smo da integritet BiH ne sme biti doveden u pitanje, a sve što se dogovore narodi u BiH prihvatljivo je i za Hrvatsku i za Srbiju – rekao je Tadić, dok je Josipović ponovio da zagovara „jednakopravnost svih naroda u BiH“.

Hrvatski predsednik je naveo da na sastanku nije bilo reči o ustupanju prevoda pravne tekovine EU, ali je izrazio uverenje da će Hrvatska, kako je ranije najavila premijerka Jadranka Kosor, ustupiti Srbiji te prevode.

Da će se Josipović i Tadić susresti u Opatiji držano je u tajnosti do juče prepodne, kada su usledila saopštenja iz njihovih kabineta. Obojica su ranije potvrdili da će u subotu u Briselu učestvovati na debati o regionalnoj saradnji. Informacija o opatijskom sastanku bila je tretirana kao „najstrože poverljivo“.

Susret dvojice predsednika nije imao obeležja službenog događaja, već neformalnog radnog sastanka „bez kravata“, i to je razlog zbog kojeg se nisu susreli u Zagrebu. Veliki deo tema raspravili su tokom jednoipočasovne plovidbe brodom s ostrva Krk, gde je u prepodnevnim satima sleteo avion sa srpskom delegacijom.

Nakon iskrcavanja s broda Hrvatske ratne mornarice „Čista Velika“, oko 13 časova, Josipović i Tadić su desetak minuta prošetali Opatijom i nekoliko puta se zaustavili, rukujući se sa znatiželjnim prolaznicima. Radni ručak održan je u restoranu Bevanda, gde su nastavili razgovor.

Hrvatski ambasador u Beogradu Željko Kuprešak izjavio je da susret nije organizovan ni uz čije posredovanje, već je to bila ideja obojice predsednika, koju su ostvarili mimo bilo kakvih drugih uticaja.

Aleksandar Stanković, voditelj i urednik emisije Nedeljom u dva na HRT, ocenjuje za Danas da je sastanak Tadića i Josipovića imao za cilj da pošalje poruku Evropskoj uniji o prijateljstvu Srbije i Hrvatske, nakon međusobnih i regionalnih neslaganja i sukoba.

– Nakon dugo vremena, dve zemlje pokušavaju da ponovo uspostave dobrosusedske odnose i to svakako treba pozdraviti – kaže Stanković.

Fotografije iz Opatije možete da pogledate ovde

Prvi turista

Na pitanje novinara hoće li pozvati srpske turiste da dođu na Jadran, Boris Tadić je rekao da je svojim dolaskom u Opatiju poslao najrečitiju poruku. „Ja sam prvi srpski turista na Hrvatskom primorju ove godine. Srpski turisti su dobrodošli u Hrvatskoj“, rekao je Tadić, koji je pozvao hrvatske turiste da dođu Beograd.

Đoković ili Ljubičić

Dvojica predsednika razgovarala su „o svim otvorenim pitanjima“, pa su se našalili da je otvoreno pitanje među njima postalo i ko će pobediti u susretu Dejvis kup reprezentacija Hrvatske i Srbije koji se uskoro igra u Splitu. „Mislim da će to pitanje rešiti Novak Đoković“, rekao je Tadić, a Josipović dodao da bi po njemu bolji arbitar ipak bio Ivan Ljubičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari