Predsednik Srbije Boris Tadić i predsedavajući Saveta EU Herman van Rompej složili su se juce u Briselu da izručenje Ratka Mladića Haškom tribunalu predstavlja novu šansu za evrointegraciju Srbije. Tadić je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta rekao da će se sada Srbija orijentisati na reforme i da očekuje da će do kraja ove godine dobiti status kandidata za članstvo u EU, a na proleće i – početak pregovora.


Van Rompej je ocenio da je hapšenje i izručenje Mladića „hrabar, veoma važan“ potez Srbije i prekretnica za Srbiju, region i međunarodnu pravdu.

„Hvatanjem i izručenjem Ratka Mladića Srbija je napravila značajan iskorak u pravcu zauzimanju svog mesta u današnjoj Evropi i ka ostvarenju svoje evropske perspektive“, kazao je Rompej i još jednom izrazio punu podršku „Tadićevoj evropskoj viziji i rešenosti“. Predsednik Saveta EU istakao je da je put ka Evropskoj uniji i dalje težak, ali da je Srbija otklonila „veliku prepreku i sada ima novu šansu“.

„Ključno je sada da se na tom putu ostvari što veći napredak. Ohrabrujem predsednika Tadića da intenzivira rad na toj agendi, a jačanje nacionalnih demokratskih institucija i jačanje vladavine zakona, promovisanje reformi pravosudnog sistema su osnovni elementi. Srbija će imati našu punu podršku i pomoć u ostvarivanju tih ciljeva“, kazao je Rompej.

On je dodao da je preostalo još šest meseci do momenta kada će Evropski savet ponovo razmotriti pitanje proširenja EU i donositi odluke, i istakao da to vreme mora biti dobro iskorišćeno. On je istakao da se nada da će hapšenje Mladića dovesti region korak bliže ka pomirenju, stabilnosti i trajnom miru.

„Regionalna saradnja i pomirenje zajedno sa napretkom u evropskim integracijama i garancije su da se prošlost neće ponoviti“, kazao je Rompej. On je rekao da Srbija ima priliku da unapredi svoju konstruktivnu i nezaobilaznu ulogu u regionu sa hrabrošću, vizijom i odlučnošću da se izbori sa brojnim izazovima.

I Hadžić će biti uhapšen

Boris Tadić je podsetio da je Srbija do sada uhapsila i izručila Haškom tribunalu 45 optuženika. On je takođe istakao značaj hapšenja Ratka Mladića i rekao da je to važno za zatvaranje poglavlja u našoj istoriji. On je je naveo da će Srbija uhapsiti i jedinog preostalog haškog begunca Gorana Hadžića.“Za Srbiju je veoma važno da ispuni sve svoje obaveze, a to podrazumeva i akcioni plan kada je reč o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, reformi pravosudnog sistema i vladavini zakona“, kazao je Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari