Pripadnici Kfora i Srbi sa severa Kosova juče su se ponovo sukobili zbog novog pokušaja međunarodnih snaga da preuzmu kontrolu nad prilazima administrativnom prelazu Brnjak u opštini Zubin Potok.

Nemački vojnici Kfora uklonili su barikadu na putu Zubin Potok – Ribariće, kod Brnjaka, u akciji koja je počela u osam ujutru i završena oko 14 časova. Međutim, prema izveštačima novinskih agencija, prelaz je ostao blokiran jer su Srbi u blizini postavili novu barikadu, visoku oko tri metra i u kasnim popodnevnim satima dodatno je utvrdili. Srbi su prvo pokušali da odbrane staru barikadu, a vojnici Kfora su reagovali upotrebom „biber spreja“.

Portparol Kfora Uve Novicki rekao je da je barikada kod Brnjaka uklonjena uz pristanak vlasti u Beogradu. „U osam ujutru počelo je uklanjanje barikade na prelazu 31. Imali smo dozvolu srpske vlade da to uradimo. Ne mogu vam reći s kim iz Vlade Srbije smo razgovarali, ali mogu da kažem da postoji stalna komunikacija sa srpskom vojskom“, naveo je Novicki. Međutim, šef srpskog tima za dijalog s Prištinom Borislav Stefanović je kazao da Beograd nije dogovarao uklanjanje barikada. „Ja kažem da to nije tačno. Mi smo, kao što znate, posvećeni pronalaženju političkog rešenja. Uklanjanje barikada nije bilo predmet nijednog razgovora“, poručio je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari