Bivši šef Unmika Soren Jesen Petersen izjavio je juče da Evropska unija nije neutralna prema statusu Kosova i kao glavni argument naveo da „22 od 27 članica EU imaju jasan stav o tome“.

– Bilo je potrebno da se sačuva Rezolucija 1244 UN kao baza za misiju Euleks, ali realnost je drugačija. Kosovo je nezavisno i ništa ne može promeniti ovu realnost – kaže Petersen u intervjuu za Radio Slobodna Evropa na albanskom jeziku.

On ukazuje da generalni sekretar UN koristi „formulaciju „nova realnost“, zato što ne može upotrebiti rečnezavisnost, ali kada priča o ‘novoj realnosti’ radi se o nezavisnom Kosovu“. Petersen smatra da sever Kosova predstavlja problem sada, ali da će „ako Euleks radi za dobrobit svih građana Kosova, Srbi na severu shvatiti da je njihova budućnost na Kosovu“.

Agim Čeku, bivši kosovski premijer i predsednik Socijaldemokratske partije Kosova, takođe tvrdi da Euleks ima jasne ciljeve, da poštuje Ustav Kosova i da ovako definisan ne može biti statusno neutralan. Čeku smatra da bi „institucije Kosova trebalo da što pre razgovaraju sa čelnicima Euleksa u oblasti policije i sudstva kako bi se definisali ciljevi misije EU. On je juče na konferenciji za novinare rekao da postoje „velike nejasnoće oko mandata i ciljeva Euleksa, ali i roka do kog će misija biti prisutna na Kosovu“. Čeku smatra da Unmik treba zameniti kancelarijom za vezu UN, kako bi pomogla učlanjenju Kosova u Svetsku organizaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari