Nova snaga i energija u Narodnoj skupštini zaustaviće autokratiju: Nikola Nešić, poslanik koalicije Moramo iz Kragujevca 1Foto: Privatna arhiva

Toliko meseci bez formiranja Narodne skupštine po održanim izborima je nepoštovanje svoje zemlje i njenih građana, smatra Nikola Nešić, poslanik koalicije Moramo iz Kragujevca po čijim rečima u parlament stiže nova energija rešena da zaustav takvu i toliku autorkratiju.

– Teško je pronaći adekvatan argument da bi se opravdala autokratija i samovlada jednog čoveka, predsednika Republike Srbije koji dozvoljava sebi, da, u vreme kada sve vlade sveta zasedaju vanredno zbog geopolitičkih dešavanja, mi nemamo Vladu. Meseci bez parlamenta su veliko nepoštovanje svoje zemlje, svih građana, izbornog procesa, samoblokada nekih institucija jer neke odluke se ne mogu doneti bez parlamenta, kaže za Danas Nikola Nešić iz Kragujevca, poslanik koalicije Moramo u novom sazivu Narodne skupštine.

Po njegovom mišljenju, neznanje čak i poslanika SNS-a o datumu kontituisanja Narodne skupštine samo nekoliko dana uoči isteka roka – 4. avgusta da se konstituiše Parlament je pokazatelj kako se vlastodržac ophodi prema državi, ali i ljudima i to onima koji su mu od najvećeg poverenja.

– Čemu onda da se nadaju ostali, opravdano se pita on.

Nikola Nešić (33), koji je bio 5. na listi kandidata koalicije „Moramo” po prvi put naći će se poslaničkim klupama Narodnoj skupštini. Ovaj master inženjer elektrotehnike i računarstva, zaposlen je na poziciji regionalnog menadžera u kompaniji za telekomunikacije a od 2014. godine politički je aktivan na lokalnom nivou.

Za sebe voli da kaže da nije političar, već inženjer koji je samo „pozajmio”, svoje kapacitete i kredibilitet politici, da svoje okruženje učinim boljim.

– U poslaničke klupe stiže nova snaga, nova energija, da zaustavimo autokratiju, najavljuje Nešić.

Kao budući poslanik on podseća da koalicija Moramo ima jasan program zasnovan na primerima iz prakse koji su moguća, daju rešenja problema, inoviraju, štede i koji su održiva.

– Naši glavni ciljevi su energetska tranzicija, zaštišta životne sredine, poljoprivreda kao ozbiljan resurs, zaštita prava radnika, podizanje kvaliteta obrazovanja, ozbiljna podrška IT sektoru, EU integracije i još puno tema koje ćemo stručno pokriti. Ja ću se u Skupštini lično zalagati i boriti na poljima vezanim za teme IT-a, urbanizma, infrastrukture, telekomunikacija gde stručno mogu da odgovorim zadacima. Predstavljaću ne samo građane Kragujevca već svakog ko želi da menja Srbiju, jer želimo da uključimo što više građana i da ZAJEDNO radimo, ističe on.

Na teme i probleme na koje će obratiti posbnu pažnju tokom svog poslaničkog zadatka umeo je da pokrene i u kragujevačkom gradskom parlamentu.

– U lokalnom parlamentu smo takođe pokrivali teme na koje možemo da odgovorimo, da dajemo rešenja, a ne samo da se žalimo. Kragujevac je grad bez odgovornosti, možeš da srušiš istorijski objekat i nikom ništa. Pokušavamo da javnosti približimo projekat „Čista Srbija”, ali nažalost transparentnost ovog projekta je svedena na nulu, tvrdi on.

Po njegovim rečima Kragujevac je prezadužen, a gradska preduzeća samo u prvom kvartalu imaju nove dugove od pola miliona evra a jedino rešenje vide u podizanju cena.

– Neodgovorno ponašanje bez posledica i dovodi do kraha preduzeća i grada u celini. Kritikujemo direkciju, i podneli smo više prijava, za razvoj i investicije jer se nedomaćinski ophode prema svom gradu. Nažalost, na svakoj sednici lokalnog parlamenta, uglavnom sam usamljen u kritikama a ukoliko vladajuća struktura odgovori, samo potvrdi osnovanost kritika ali ne nudi rešenja, sumira naš sagovornik.

Nastaviće da deluje i u lokalnom parlamentu uprkos obavezama u republičkom.

– U Kragujevcu neki odbornici su promenili već po pet grupa, ali smo mi pokazali jedinstvo i tako ćemo i nastaviti u budućnosti. Ljubav prema gradu, težnja za promenom, entuzijazam nas i dalje motiviše da dajemo sve od sebe, svako u svom domenu. Model delovanja u budućnosti u lokalnom parlamentu biće takav da pokažemo najveću snagu i povećamo pritisak na vladajuće strukture, najavljuje Nešić.

Od Narodne skupštine očekuje da će se  odvijati kvalitetne diskusije jer je ponosan na svakog poslanika iz koalicije Moramo.

– Već smo se pripremili za start, naravno, svako za svoje teme. Talas promena je sada u parlamentu tako da pretpostavljam da će trajati ili godinu dana ili će trajati pun mandat jer sledeći izbori, donose sigurno promene, autokratija više neće biti moguća, siguran je on, zaključujući da samo ako svi delujemo ZAJEDNO imamo šansu da menjamo.

Za kraj ističe da većina njih iz koalicije Moramo nisu bili do sada u politici.

– Pokušavamo da približimo građanima stav i razmišljanje da ako čuvamo jedni druge, promene su moguće. Uvek treba da nalazimo razloge da sarađujemo a ne da se delimo. Protesti koji su nas upoznali, uprkos pogrešnim odlukama vladajućih struktura, ujedinili i jasan su pokazatelj da što nas je više, već sada možemo da menjamo, nepokolebljiv je Nikola Nešić, pozivajući još jednom sve građane „da nam pišu, da se zajedno borimo, da budemo glasnogovornici dobrih ideja, ali i kritičari loših odluka”, sa porukom – snaga je u svima nama.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari