Nova stranica saradnje dva naroda i države 1

Predsednici Srbije Aleksandar Vučić i Bugarske Rumen Radev izjavili su danas u Dimitrovgradu da su Srbi i Bugari bratski narodi i da u budućnosti treba još više razvijati prijateljske odnose između dva naroda i države.

Tokom posete ovoj pograničnoj opštini oni su najpre razgovarali sa predstavnicima bugarske nacionalne manjine. Bugarski i srpski predsednik su potom položili vence na spomenik “Pametnik“, gde su sahranjeni srpski i bugarski vojnici, a onda su u dvorištu Gimnazije “Sveti Kirilo i Metodije“ položili kamen temeljac za izgradnju spomenika Svetom Kirilu i Metodiju.

Predsednik Bugarske je obraćajući se medijima rekao da su razgovarali o konkretnom rešavanju pojedinih problema bugarske manjine u Srbiji. „Razgovarali smo o finansiranju medija na bugarskom jeziku koja će biti tri puta veća nego do sada. Veoma je važno i obrazovanje na bugarskom jeziku i obezbeđivanje udžbenika. Najveći problem je demografski i zato su važni infrastrukturni radovi, transgranična saradnja i otvaranje novih radnih mesta. Lokalna vlast treba da bude ažurnija u privlačenju investitora i zapošljavanju. Ogroman napredak je učinjen u zakonodavnom delu koji se tiče zaštite manjina. Veoma sam zahvalan na naporima da se očuva kulturni identitet bugarske manjine u Srbiji“, rekao je Radev.

Predsednik Srbije je uz zahvalnost predsedniku Radevu na poseti preneo poruke koje je na sastanku uputio predstavnicima bugarske manjine. „Sa MUP-om ćemo odmah rešiti problem oko prezimena da dame koje su se prezivale, primera radi, Georgijev da se prezivaju Georgijeva. Rešili smo i pitanje finansiranja medija na bugarskom jeziku u značajnijem iznosu novca i tri puta više nego do sada. U najvećoj meri rešili smo i pitanje udžbenika za osnovne i srednje škole jer 30 i 50 godina nije bilo udžbenika na bugarskom jeziku. Želimo da uradimo više. Suština svega je da stvari rešavamo“, rekao je Vučić.

Na svečanosti u dvorištu Gimnazije “Sveti Kirilo i Metodije“ Radev je kazao da je ovo veoma važan dan za Bugare i Srbe i za dalje razvijanje prijateljstva dva bratska naroda. Vučić je rekao građanima da su „ovde danas pokazali kakvi odnosi Srbije i Bugarske treba da budu u budućnosti i kakvi iskreni odnosi između Srba i Bugara treba da budu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari