Nova Vlada 3. jula 1Foto:Medija centar

Mandatar za sastav Vlade Aleksandar Vučić izjavio je danas da će nova Vlada biti formirana do 3. jula.

Kako je rekao mislio da može da uradi nešto brže nego što je to realno moguće, jer je, u međuvremenu, imao i dosta međunarodnih obaveza, prenosi FoNet.

– Nisam lenčario, nisam bio na Mikonosu, Maldivima, Brionima. Radio sam, ali nisam stigao, potrebno mi je da to još uobličim, rekao je Vučić novinarima posle obilaska dva nova helikoptera Mi-17, kupljena u Rusiji za Vojsku Srbije – rekao je mandatar, navodi FoNet.

On je dodao da o personalnim rešenjima u Vladi „razmišlja svaki dan“. Nije mogao da precizira kada će završiti pisanje ekspozea, koji, kako je naveo, sada ima 200 strana, ali i dalje nije zadovoljan njime.

– Vrlo teško pišem, svaku stranu ponovo prođem pet do deset puta. Pretpostavljam da će to biti veoma dug i ozbiljan ekspoze. Ukoliko sačuvamo stabilnost i mir u regionu, predstoje nam najbolje godine za Srbiju, konstatovao je on.

Vučić je najavio da će u petak u Torinu razgovarati sa rukovodstvom Fijata o opstanku njihove kompanije u Srbiji i rekao da se nada da će doneti dobre vesti. Fijat je, kako je naglasio, doneo određene odluke vezane za fabriku u Kragujevcu, koje će da se sprovedu.

Ocenio je da  važno, za budućnost ne samo radnika i Kragujevca, nego i cele zemlje, da se dobiju garancije da Fijat ima budućnost u Srbiji i da je neće napustiti 2018. ili 2019. godine. On je ukazao i da Vlada mora da do ponedeljka završi sav posao oko predaje železare Smederevo kineskom partneru i potom skinuo naočare, uz komentar: „Kad skinem naočare, ne ličim na čoveka dok to ne završimo“.

Kako je FoNet preneo premijer je napomenuo da su odnosi Srbije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) dobri i stabilni i da se nada da će biti još bolji u budućnosti.

Apsolutno sam relaksiran što se demokratskih protesta tiče, oni su dobro lice Srbije, rekao je Vučić novinarima, upitan o izjavi američkog ambasadora Kajla Skata povodom prisustva službenika Ambasade SAD na protestu Inicijative ne da(vi)mo Beograd..

Treba da pokažemo to lice, da birate trasu kuda idete, makar zaustavili pola grada, jer je ovo slobodna i demokratska zemlja, istakao je Vučić.
Jedan, koji je bio je državljanin ove zemlje, uvek je dobrodošao. I stranci su dobrodošli da šetaju, pište, nemam problem sa tim, rekao je Vučić.

On ne misli da to može da utiče na bilateralne odnose Srbije i SAD i ima poverenje u ambasadora i ljude sa kojima je razgovarao u Vašingtonu.
Problem je nekih ljudi u zemlji i svetu što ne mogu da razumeju da sam mrtav hladan po tom pitanju. Nekima se čini, polazeći od sebe, da će neko nervozno da reaguje. Ne plašim se. To je demokratska legitimacija Srbije, istakao je Vučić.

Niste imali nijedan incident na protestima u protekle četiri godine, osim da je moj brat pretučen i nikome se ništa nije desilo. Nije bilo sukoba policije i demonstranata. To govori o napretku Srbije, predočio je Vučić.
On je ponovio da se stvari rešavaju na izborima i napomenuo da će tako biti i u budućnosti.
Vučića, međutim, brine situacija u regionu, pa se nada da će biti moguće nešto učiniti u Parizu na samitu 4. jula.

Važno je da se svi pogledamo u oči, ocenio je Vučić i napomenuo da su mnogi u ponedeljak mislili da je blago reagovao na reči načelnika opštine Srebrenica.
Imao sam pozive prijatelja koji su smatrali da je trebalo oštrije da reagujem na Srebrenicu, rekao je Vučić.

Nisam ih sasvim ubedio da je važno i da nije naša slabost u tome što ne odgovaramo na tuđe ružne gestove, nepristojne ili primitivne napade, naglasio je Vučić, već u tome naša snaga, jer nam je potrebna stabilnost.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari