Ministar za KiM i poslanički kandidat liste „Izbor za bolji život – Boris Tadić“ Goran Bogdanović u Danasovom duelu najavljuje da će Demokratska stranka, ako formira novu vladu, za nekoliko meseci pred međunarodnom zajednicom ponovo pokrenuti pitanje održavanja lokalnih izbora na Kosovu.


Postoji li u zakonodavstvu Srbije pravno uporište za neodržavanje lokalnih izbora na KiM?

– Osnov za postupanje je Rezolucija 1244 SB UN, a po njoj opštinske izbore u Pokrajini sprovodi Unmik. Rezolucija za nas predstavlja obavezujući i politički i pravni akt. Drugo je pitanje kako je i zašto dobar deo tih nadležnosti na sebe uzela Priština i što se Rezolucija često tumači „po potrebi“. Takođe, naši organi zaduženi za sprovođenje izbora, na osnovu pozitivnih izbornih propisa, uvek mogu da odluče o održavanju, neodržavanju ili odlaganju izbora u određenim oblastima.

Da li zvaničnici Ministarstva za KiM, kako se na terenu govori, zaista obećavaju opštinskim funkcionerima na Kosovu da će biti imenovani za koordionatore ako njihove samouprave ne sprovedu izbore?

– Na terenu se, takođe, priča i da profesionalne patriote čine sve da zavade lokalne samouprave s centralnom vlašću i da za to koriste i određene medije. Priča se da te profesionalne patriote žele po svaku cenu održavanje lokalnih izbora, bez podrške Unmika, i da su spremni da za ostvarivanje svojih ličnih i uskostranačkih interesa rizikuju izbijanje nasilja i živote Srba, posebno južno od Ibra. Upravo te kvazipatriote izmišljaju i šire priče o pritiscima Ministarstva za KiM na lokalne samouprave.

Da li nova vlada treba da prizna rezultate izbora koje organizuju srpske lokalne samouprave na KiM?

– Neka se prvo formira nova vlada, koja će preuzeti i političku odgovornost za svoje korake. Ukoliko DS formira vladu, mi ćemo ponovo kroz nekoliko meseci sa legitimnim međunarodnim prisustvom pokrenuti pitanje održavanja lokalnih izbora na KiM.

Da li je eventualno imenovanje koordinatora i privremenih veća na KiM najlakši način da se vlada na terenu reši političkih protivnika i „neposlušnih“ Srba?

– Ako se uopšte bude išlo na koncept koordinatora, primarni će biti rezultati i efikasnost, a ne politička pripadnost. Na KiM nema neposlušnih i poslušnih Srba, ali ima profesionalnih patriota koji su na nesreći naroda profitirali i još im nije dosta. Zaboravlja se da su postojale izmeštene opštinske uprave u kojima je bilo više zaposlenih, nego što je Srba ostalo da živi na terenu. Nova vlada imaće pun legitimitet da ceni kako će se postavljati po ovom pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari