Izvesno je da će lokalna vlast u Kosjeriću, koju čini glomazna koalicija DS, SPO, SPS-PUPS-JS i URS, uskoro biti promenjena, ali dilema je da li će se to dogoditi njenim „prekomponovanjem“ ili uvođenjem prinudne uprave. I u jednom i u drugom slučaju efekat će biti isti, jer će novu samoupravu formirati stranke koje čine centralnu vlast – SNS, SPS i URS.


Da je na pomolu promena vlasti u ovom gradiću pokazalo se prekjuče, kada je, zbog nedostatka kvoruma, odložena sednica lokalnog parlamenta, jer se nisu pojavili odbornici vladajućih SPS i URS, ali ni opozocioni iz SNS i DSS.

Milan Štulović, predsednik Skupštine opštine, kaže da je iznenađen nastalom situacijom, jer u vladajućoj koaliciji, koja od ukupno 27 ima 14 odbornika, ništa nije ukazivalo na moguće promene. „Sednica SO nije održana jer je bilo prisutno svega 12 odbornika i bio sam prinuđen da je odložim“, kazao je Štulović i dodao da će naknadno zakazati novu sednicu.

Gordana Josipović, predsednica OO SPS, otvoreno je najavila promenu vlasti, rekavši da je vrh partije u Beogradu to odobrio. „Predsedništvo SPS je donelo odluku da lokalnu vlast treba prekomponovati i napraviti po modelu koji postoji na republičkom nivou u svim gradovima i opštinama gde je to matematički moguće“, objasnila je ona.

Milijan Stojanić, predsednik lokalnih naprednjaka, kaže da odbornici ni ubuduće neće dolaziti na skupštinske sednice. „Godinama smo pokušavali da srušimo vlast u Kosjeriću, ali bez pomoći SPS i URS to nismo mogli, ali sada smo uspeli i dogovorili se da skupštini nadalje ne obezbeđujemo kvorum. Smatramo da je time aktuelna vlast izgubila legitimitet“, poručio je Stojanić.

Dragan Vujadinović (DS), predsednik opštine, kaže za Danas da događaji u Kosjeriću pokazuju ružnu stranu politike u Srbiji i da se on u tome ne snalazi. „Od 165 lokalnih samouprava u Srbiji, mislim da je Kosjerić, u odnosu na budžet s kojim je raspolagao, najviše postigao. Kapitalne investicije koje su građanima obećavane dvadeset godina mi smo realizovali za tri godine, poput vodovoda, nove sportske dvorane, puteva, toplovoda, stambene zgrade“, kazao je Vujadinović, poručivši da bi „učinak političara bilo jedino merilo uspešnosti da je Srbija uređena država“.

Mandati

Skupština Kosjerića konstitiusana je posle vanrednih lokalnih izbora 2009. godine i broji 27 odbornika, od kojih je oformljena većina – DS sa osam odbornika, koalicija SPS-PUPS-JS tri, SPO dva i URS jednog, dok su u opoziciji SNS, DSS i NS sa po četiri i LDP s jednim odbornikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari