Novaković: Da li je Goran Rakić i formalno postao građanin Novog Sada 1Foto: (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Na početku sednice Skupštine Stbije poslanici su pitali predsednika zašto je ponovo promenio mišljenje i odlučio da ide u Brisel na pregovore, kada će biti zakazana sednica parlamenta o situaciji na KiM i da li će Srbija tražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN o stanju Srba na Kosovu.

Poslanike je zanimalo i da li je tačno da je predsednik Srpske liste, Goran Rakić, promenio i zvanično prebivalište i da li je sada građanin Novog Sada.

Robert Kpzma, poslanik NDBG pitao je Osnovno javno tužilaštvo u Nišu da li su tražili kompletan snimak sa naplatne rampa u Doljevcu, gde je stradala Stanika Gligorijević.

„Pre četiri godine vozilo tadašnjeg visokog funkcionera SNS izazvalo je nesreću, javnost je bila uznemirana zbog toga, ali i zbog opravdane sumnje da je vozilom upravljao direktor Koridora Srbije Zoran Babić,a da je osuđen njegov vozač“, rekao je Kozma.

Usame Zikorlić, lider i poslanik SPP upitao je da li će vlast pružiti materijalnu pooć porodicama čija je imovina stradala u poplavama, a pozvao je gradonačelnika Novog Pazara da odmah podnese ostavku,jer za osam godina nije uspeo da reši taj problem u Novom Pazaru.

„Neka pokaže bar malo odgovornosti. Kada domaćin zapostavi avliju, korov će i njega isterati iz kuće“, rekao je Zukorlić, a Muamer Bačevac, poslanik SDPS stao je u odbranu gradonačelnika Novog Pazara nzrađeno mnogo toga na prevenciji od poplava,a da će početkom leta početi ukoritnjavanje reke koja najviše pravi probleme ovom gradu.

On je upitao i šta je ministarstvo koje je u nadležnosti Stranke pravde i pomirenja učinilp da se spreče poplave i da se pomognu meštani koji su ugroženi.

I Marko Ristić, poslanik Zavetika pitao je kolike su razmere katastrofe zbog poplava, zašto nisu povećani bedemi i očišćeni kanali i korita reka. Pitao je i da li su nadležni organi sposobni da obezbede zaštitu imovine i živote građana .

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović pitao je kada će biti održana posebna sednica skupštine na temu „goruće situacije na Kosovu i Metohiji“.

„Šta je Ministarstvo spoljnih poslova uradilo da animira svetsku javnost da albanski teror bude osuđen i da li su pokrenute diplomatske
inicijative u međunarodnim organizacijama. Da li će Vlada Srbije insistirati na povratku srpskog bezbednosnog osoblja, što je definisano Rezolucijom SB UN 1244… Zašto sve televizije sa nacionalnom frekvecnijom ne prenose vojne vežbe sa NATO, pretpostavljam da je razlog sramota što je vlast to odobrila“, rekao je Obradović.

Đorđe Miketić, poslanik Zajedno- Moramo upitao je ministra za rad Nikolu Selakovića kada će pojačati inspekciju i kažnkavanje nepoštovanje uslova rada i da li će zaposlti hiljadu inspektora, umesto hiljadu policajaca. On je podsetio da je juče poginuo radnik u Nišu, jer se na njega obrušila zemlja. Pre dva dana javnost je mogla da vidi ženu koja na 11. spratu pere prozore bez ikakve zaštite u Beogradu na vodu.

On je rekao da jednom nedeljno pogine jedan radnik u Srbiji, ali da odgovornosti nema.

„Nikad epilog, nikad odgovornost, samo statistika smrti i samo bezimene žrtve ovog režima“, rekao je Miketić.

Branislava Jovančićevića, poslanika Demokratske stranke upitao šta su nadležni organi preduzeli zbog izlivanja 25 do 35.000 tona mazuta u Dunav i odakle brod sa bugarskom zastavom u našim vodama.

Bora Novaković, poslanik Narodne stranke upitao je da li je Goran Rakić, lider Srpske liste, i formalno promenio mesto prebivališta tako što je iz Kosovske Mitrovice prešao u Novi Sad , gde već živi o zašto je na milost i nemilost ostavio Srbe na Severu Kosova.

„Ova činjenica je utoliko zabrinjavajuća što u Novom sadu žive i Zvonimir Veselinović i Milan Radojičić. Dokle će MUP dozvoljavati da Novi Sad bude sigurna kuća za kiminalce „, upitao je Novaković, a zanimalo ga je i da odgovori kada će nadležni organi rešiti ubistava Marka Markuša, Dragana Amidžića, Đorđa Zafirovića i Branka Glušice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari