Novaković (DS): Jovana Popović je politički zatvorenik​ 1Foto: Printscreen/Youtube

Pokrajinski odbor Demokratske stranke (PO DS) za Vojvodinu zahteva od sudskih vlasti da odmah puste na slobodu studentkinju i muzičarku iz Kikinde Jovanu Popović.

Pokrajinski odbor Demokratske stranke za Vojvodinu zahteva od sudskih vlasti da odmah puste na slobodu studentkinju i muzičarku iz Kikinde Jovanu Popović.

Takođe, na slobodu moraju biti pušteni i svi ostali koji su protivzakonito osuđeni na zatvorske kazne zbog tobožnjeg kršenja nepostojećeg inspekcijskog rešenja o karantinu, a u Vojvodini ima više takvih slučajeva. Njima u obrazloženju presude stoji da nisu poslušali „apel predsednika Republike Srbije u kojem isti moli da se pridržavaju mera“ (izolacije), što presude čini pravno neodrživim i skandaloznim. Svakodnevne tirade u medijima i konfuzni monolozi predsednika Srbije Aleksandra Vučića nisu pravni akti i čak ni u protivustavno proglašenom vanrednom stanju ne smeju postati izvor prava.

Predsednik PO DS Nebojša Novaković je ocenio da se u slučaju Jovane Popović jasno vidi da su pravni sistem i demokratija u Srbiji ukinuti. On je podsetio na to da je mlada Kikinđanka kratko bila u Crnoj Gori i da se u zemlju vratila 14. marta, kada odluke o vanrednom stanju i obaveznom karantinu za one koje dolaze iz inostranstva nisu ni bile donete. U tom periodu u Crnoj Gori uopšte nije bilo obolelih od korona virusa, a na državnoj granici nisu deljena rešenje o obaveznoj izolaciji,pa je muzičarka, koja je široj javnosti postala poznata po svom kritičkom odnosu prema sadašnjoj vlasti i angažovanoj pesmi „Bagra“, dospela u zatvor u Zabeli zato što nije pratila Vučićeve konferencije za novinare.

Jovana Popović je politički zatvorenik i sada je u Zabeli zbog svojih političkih stavova i aktivnosti. Vlast u zatvor šalje samo one koje je sama označila kao neprijatelje države, političke protivnike i gastarbajtere. U Novom Sadu je zatvorska kazna izrečena i povratniku iz Nemačke koji takođe nije uvažio „apele predsednika Republike Srbije“, kao da je on i tamo bio u prilici, ili u obavezi, da prati Vučićeve redovne monodrame. Demokratski poredak i pravo nisu smetnja u borbi za zaštitu zdravlja,već jedini okvir u kojem se ta borba može efikasno i efektivno voditi. Nedopustivo je i neprihvatljivo da se suspenduju zbog lažne brige vlasti za ljudske živote,“ upozorio je Nebojša Novaković. R. Balać

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari