Nove trzavice SNS i SPS: Da li bi socijalisti voleli da se vrati vreme koalicije sa DS? 1Foto: Instagram @buducnostsrbijeav

Socijalistima bi svakako bilo draže da bitku oko iskopavanja litijuma odsede, odnosno odćute i da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, iznese na svojim leđima, kažu sagovornici Danasa komentarišući nove trzavice između koalicionih partnera, jer se pojedini socijalisti nisu ponašali u skladu sa zahtevima i očekivanjima naprednjaka.

Oni dodaju da bi verovatno deo socijalista volelo i da se vrati u period kada im je kolalicioni partner bila DS.

„Lider SPS Ivica Dačić je svestan da mu od vlasti zavisi od učešća u vlasti, on će moći da iskontroliše funkcionere ali ne i članstvo da ne idu na proteste koji se organizuju širom Srbije“, poručuju oni.

Mediji su tokom vikenda preneli da se u „Malom Zvorniku u toku akcija pod kodnim imenom „Pad zida“ čiji je cilj „rušenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, te da „u tome učestvuje i vrh SPS, i sve strane strukture sa jednim jedinim ciljem – da sruše Vučića“, a da se ona odigrava u blizini vrtića „Crvenkapa“.

Vučić je tokom vikenda, upitan o navodima vezanim za Mali Zvornik i protest protiv Rio Tinta, kazao i da su “direktori najvećih državih preduzeća u Srbiji držali govore tim povodom, plaćali ljude, podsticali, poput direktora Srbija šuma…“.

Dodao je da je i predsednik opštinskog odbora SPS iz Uba juče bio na mitingu u tom mestu. “Takva vremena dođu da društveni talog misli da može da vodi zemlju. Onda se pametni sklone, povuku, neki i uplaše”, kazao je on.

Vučić je upitao novinare da li su mislili da se on ikad oslanjao na bilo koga drugog i da je bilo bilo koga drugog da se pohvali da će da učestvuje u fiskalonoj konsolidaciji zemlje osim njega koji je morao da primi sve udare na sebe, ili da je neko bio kriv osim njega i Siniše Malog za Beograd na vodi, sećaju li se da je neko za nešto kriv od onoga što danas slavimo.

Na to je ekspresno reagovao Dačić saopštenjem u kojem je navo da ta stranka ne učestvuje niti će ikada učestvovati, dok je on na čelu stranke, u bilo kakvim aktivnostima ili operacijama protiv predsednika Srbije i aktuelne vlasti, jer bi time, kako je istakao, radili i protiv sebe i zajedničkih ciljeva.

On je naveo da nijedan pojedinac nema pravo da nastupa drugačije u ime SPS-a i dodao da će svako drugačije ponašanje biti sankcionisano.

„U konkretnom slučaju u Malom Zvorniku naš opštinski odbor nije učestvovao ni u kakvim aktivnostima, već je reč o čoveku koji nije član SPS-a niti rukovodstva, a bio je na našoj listi na lokalnim izborima kao grupa građana, koji će biti isključen iz naše odborničke grupe. I tako će biti svuda i uvek kada se neko ponaša suprotno mojim stavovima i politici SPS-a“, izjavio je Dačić.

Ali za Danas nije odgovorio kako misli da kontroliše članstvo i hoće li ubuduće izbacivati iz partije one koji odu na proteste.

Dejan Bursać, naučni saradnik Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, podseća da ovo nije ništa novo, i da smo ranije viđali situacije u kojima SNS disciplinuje SPS, svog najvažnijeg, ali ujedno i najopasnijeg koalicionog partnera, jer tu dolazi do najveće mogućnosti prelivanja glasova odnosno deljenja istog biračkog tela.

– Nije retko bilo da Aleksandar Vučić prozove ili da tabloidi pišu, posebno kad su krizne ili društveno-konfliktne situacije iz kojih je SPS pokušavao da se izvuče, poput pitanja KiM ili sankcija Rusji. SPS je ili svoju politiku vodio drugačije od naprednjaka ili su pokušavali da ćute dok su naprednjaci “vodili bitke”. Tako da to Vučiću sigurno ne prija, kao ni sada oko Rio Tinta i to javno iznosi – opisuje on.

Kako dodaje, Dačić je svestan da mu stranka zavisi od učešća u vlasti i on reagije na signale iz SNS.

– Verujem da bi njima svakako bilo draže da ovu bitku odsede, odnosno odćute i da Vučić iznese ovu litijumsku priču na svoim leđima, a da oni ne moraju mnogo da se mešaju. Međutim, to je cena učešća u vlasti i mislim da će ipak i SPS morati malo više da zalegne, odnosno da se više uključi u borbu oko sprovođenja projekta Jadar – kaže Bursać.

Dok politikolog Boban Stojanović smatra da predsednik SPS teško da može da konroliše članstvo partije.

Nove trzavice SNS i SPS: Da li bi socijalisti voleli da se vrati vreme koalicije sa DS? 2
Foto: Vojin Radovanović

– SPS jeste dobro organizovana i relativno dobro disciplinovana stranka, ali ni blizu SNS, posebno jer nemaju efikasan sistem kontrole ubeđivanja i nagrada kao naprednjaci. Verujem da i poneki član SNS ode na neke proteste u većim mestima, dok u manjim teško, ali SNS to može i da isprati, iskontroliše i isključi iz sistema nagrađivanja. Iako takođe bazirana na klijentelizmu, u SPS je manji broj ljudi obuhvaćen time da budu funkcioneri, direktori, zamenici direktorea i tome slično. U tom smislu SPS ima mnogo članova koji nije baš zadovoljan SNS kao ni odnosima sa SNS. Pritom su vrlo verovatno protiv iskopavanja litijuma, i ovo je način da iskažu nezadovoljtsvo – kaže Stojanović.

On je siguran da se neće biti veliki broj funkcionera socijalista pojavljivati na protestima, ali dodaje da na članstvo Dačić apsolutno ne može da utiče.

– Jer to članstvo nije zadvoljno pozicijom SPS, bez obzira na to što SPS nije bilo ni potreban za republičku vladu. Člastvo socijalista nije toliko disciplinovano kao u SNS, jer je deo nezadoljan pre svega kako lokalni SNS tretira SPS. Tu je prisutna i doza inata socijalista. Verujem da bi većina socijalista volela da se vrati u period kada im je koalicioni partner bila DS – smatra Stojanović.

I sugeriše da Vučić treba da uradi ispitivanje javnog menjenja svojih birača i vidi šta će njegovi birači i članovi da kažu o iskopavanju litijuma.

– Siguran sam da bi deo članova SNS vrlo rado otišao na protest, ali pretpostavljam da bi bio izbačen is stranke. Ne verujem da će odnos SNS i SPS da se promeni, ali ako bude ovakvih stvari Vučić će pokušavati da javno pokaže da ga i iznutra rovare, pored opozicije, tajkuna i medija što naravno nije tačno – zaključuje Stojanović.

Podsetimo, poslanik Socijalističke partije Srbije i direktor „Srbijašume“ Igor Braunović nedavno je na jednom skupu izjavio je da je od litijuma do litija veoma tanka linija, apelujući na „strane saveznike“ da vode računa šta rade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari