Novi ambasador Francuske Pjer Košar predao akreditive Vučiću 1Foto: BETAPHOTO/AMBASADA FRANCUSKE U SRBIJI/MO

Novi ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar predao je danas akreditivna pisma predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na svečanosti u Palati Srbije.

Dvojica sagovornika su pozdravili „veoma povoljan bilateralni kontekst u kome se odigrava imenovanje novog ambasadora“ i založili se da dalje razvijaju „odličnu bilateralnu političku i ekonomsku dinamiku koja postoji između dve zemlje, posebno od posete predsednika Emanuela Makrona Srbiji, 15. i 16. jula 2019“, saopštila je Ambasada Francuske.

Razgovarali su, navodi se, o preuzetim obavezama na najvišem nivou, u oblasti bezbednosti i odbrane, evropskih integracija Srbije, ekonomske saradnje, posebno o uključivanju Francuske kao strateškog partnera u izgradnju metroa, kao i o kulturnoj razmeni i frankofoniji.

Ambasador Košar je potvrdio spremnost Francuske agencije za razvoj da značajno poveća svoje angažovanje u Srbiji. Tokom razgovora o izazovima vezanim za Srbiju i njeno okruženje, francuski ambasador je podsetio na ličnu posvećenost predsednika Francuske regionalnoj stabilnosti, dodaje se u saopštenju ambasade.

Vučić je uz dobrodošlicu novom ambasadoru izrazio uverenje da će i u toku njegovog ambasadorskog mandata biti nastavljen uspešan razvoj srpsko-francuske saradnje na osnovama tradicionalnog prijateljstva i dogovorenog strateškog partnerstva, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

Vučić je izrazio nadu da će Srbija i u budućnosti imati aktivnu podršku Francuske u evropskim integracijama i drugim značajnim pitanjima.

U saopštenju iz kabineta predsednika Srbije navodi se da je bilo reči i o regionalnoj situaciji uz naglasak na značaj održanja mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, čemu će Srbija, kako je rekao predsednik Vučić, uvek davati puni doprinos.

Novi francuski ambasador Pjer Košar (1962)  završio je Nacionalnu školu za administraciju (ENA).

Tokom dugogodišnje diplomatske karijere službovao je u Teheranu (1994-1997),  Tokiju (1997-2001), Vatikanu (2005-2008), Jerusalimu (2016-2019), obavljao je vioske dužnosti u Ministarstvu spoljnih poslova i bio šef francuske delegacije tokom 74. Generalne skupštine UN.

Nosilac je Legije časti i ordena Nacionalnog reda za zasluge.

Govori engleski i persijski.

Oženjen je, otac troje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari