doček ispred skupštineFoto: Shutterstock/Mitzo

Sve ide svojim tokom. Akt je formulisan, reč je o predlogu zakona o Kosovu i Metohiji, koji ćemo koliko sutra poslati kolegama iz opozicije koji su već upoznati sa njegovom suštinom i predaćemo ga, verujem, u ponedeljak – najavljuje za Danas Miloš Jovanović, lider Nove demokratske stranke, najnoviju akciju parlamentarne opozicije, nakon inicijative za održavanjem posebne sednicu o Kosovu.

U razgovoru sa delom opozicije u Skupštini Srbije, Danas saznaje da večina nema ništa protiv održavanja posebne sednice o Kosovu, ali da se usteže u vezi sa onim što se implicira Novom DSS, a to je, između ostalog, sadržaj njihovog prvog saopštenja nakon zauzimanja srpskih, privremenih institucija na Kosovu – zahtev Vladi Srbije da pribegne vojnoj sili.

Zakon o Kosovu o kojem govori predsednik Novog DSS u kontekstu toga da su gotove sve opozicione stranke saglasne sa njegovim tekstom, nije istinita, saglasni su sagovornici Danasa iz redova opozicije.

Oni su, naglašavaju, da su saglasni samo sa zahtevom za održavanjem posebne sednice o Kosovu, ali ne i sa tekstom navodnog zakona, o kojem je predsednik Novog DSS govorio – dok ne vide konačnu verziju.

Novi DSS tokom vikenda šalje opoziciji predlog zakona o Kosovu na usaglašavanje, Skupštini u ponedeljak 1
Foto: Ne davimo Beograd

– Zeleno-levi front smatra da je sednica o Kosovu neophodna i podržavamo ideju da je inicira opozicija, a ne režim, kako bi imali smislenu i argumentovanu raspravu. Setite se prošlog i svih drugih puta kada su se sednice dešavale na inicijativu vlasti. Vučić bi imao neograničeno vreme za besmislene govore i manipulacije – kaže za Danas Radomir Lazović, narodni poslanik i kopredsednik Zeleno-levog fronta.

Kako dodaje, opozicija to može da spreči tako što će sama inicirati održavanje sednice.

– I, ja ne znam šta se čeka. Ako se bude odugovlačilo, režim će se organizovati i opet napraviti onu bestidnu promociju lažnog spasioca Vučića. Mi smo se javno izjasnili još pre desetak dana da ćemo podržati ovu ideju i očekivali smo od kolega predlog akta koji bi svima bio prihvatljiv. Do sada se to nije desilo. Naravno, mi ne možemo podržati nikakvo zveckanje oružjem ili pozivanje na sukobe – ističe Radomir Lazović.

Naznačimo da je Novi DSS pre dve nedelje objavio saopštenje u kojem reaguje na najnovija dešavanja na Kosovu, zauzimanje srpskih, privremenih institucija od strane režima Ajlbina Kurtija, na severu Kosova, i pritom istakao da bi Vlada Srbije trebalo da reaguje na način koji ne isključuje i oružanu silu.

Novi DSS tokom vikenda šalje opoziciji predlog zakona o Kosovu na usaglašavanje, Skupštini u ponedeljak 2
Foto FoNet Zoran Mrđa

Pavle Grbović, narodni poslanik i predsednik Pokreta slobodnih građana, kaže za Danas da je ova politička organizacija „saglasna sa idejom da se održi vanredna sednica Skupštine na temu Kosova i Metohije, kako bi se utvrdili uzroci i odgovornost zbog veoma nepovoljnog položaja Srba na Kosovu“.

– Predlog dokumenta koji je Pokretu slobodnih građana dostavljen sadrzi više tačaka koje su u suprotnosti sa našom politikom i više podsećaju na vraćanje na pozicije Koštuničinog Ustava iz 2006. Videćemo da li postoji prostor za neke korekcije i izmene jer koliko god ne bili saglasni sa nečijim predlogom, ponavljam, potreba za sednicom na tu temu je i dalje ogromna – zaključuje Pavle Grbović.

Novi DSS tokom vikenda šalje opoziciji predlog zakona o Kosovu na usaglašavanje, Skupštini u ponedeljak 3
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Prema rečima Srđana Milivojevića, narodnog poslanika Demokratske stranke, Vlada bi trebalo periodično da izveštava Skupštinu.

– To treba definisati u kom periodu, recimo, četiri puta godišnje. Dakle, da Vlada obaveštava Narodnu skupšinu šta je sve potpisano i sprovedeno u prethodnom periodu, kakva je situacija, koji se koraci i mere preduzimaju u slično – kaže Srđan Milivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari