Novi DSS Miloša Jovanovića uputio otvoreno pismo Porfiriju, traže od patrijarha da češće diže "glas" 1Foto: FoNet/Ministarstvo kulture Goran Zlatković

Iz Nove Demokratske stranke Srbije Miloša Jovanovića upućeno je otvoreno pismo patrijarhu Porfiriju, a tekst pisma je dostavljen medijima i objavljen na sajtu i nalozima stranke na društvenim mrežama.

U pismu se između ostalog traži od patrijarha da češće diže glas u javnosti, budući da se konstatuje da na Kosovu više nema države Srbije, već samo Srpske pravoslavne crkve.

„Danas, zapravo, na Kosovu i Metohiji države Srbije gotovo da i nema. Ostala je samo Srpska Pravoslavna Crkva, ali duboko strahujemo da će, ukoliko se politika države prema pitanju Kosova i Metohije ubrzo ne promeni, ostati samo manastiri i crkve SPC, ali ne i njeni vernici.

Zato Vas, Vaša Svetosti, duboko i ponizno molimo da se glas SPC, glas Vaše Svetosti, češće, svakodnevno i glasnije čuje kako bi se time ohrabrio preostali srpski narod na Kosovu i Metohiji i da se kontinuirano daju saveti i podsticaji svakoj svetovnoj vlasti, sadašnjoj i svakoj drugoj, budućoj, te da se uz prizivanje mudrosti i odgovornosti odustane od politike prećutnog, puzećeg priznanja secesije Kosova i Metohije.

Stavovi Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC jasni su i časni i stoga Vas molimo da ih u ovim dramatičnim danima, a radi opstanka srpskog naroda i srpske države, što češće upućujete javnosti, ne libeći se iznošenja ocene politike, kako prošlih, tako i sadašnje svetovne vlasti. Naprotiv. U ovim vremenima i u ovakvim okolnostima niko ne bi imao pravo da prigovori Crkvi da se neovlašćeno meša u politiku i u državne poslove, jer je važnost pitanja opstanka naroda daleko iznad svih drugih pitanja prava i nadležnosti Crkve u sekularnim državama“, navodi se, između ostalog u pismu Novog DSS patrijarhu SPC.

Novi DSS je u parlamentarnoj i izbornoj koaliciji sa POKS-om Vojislava Mihailovića NADA. Koalicija NADA podržava prozapadnu i najjaču opozicionu koaliciju Srbija protiv nasilja u zahtevima za izborne uslove i za demokratizaciju Srbije, kao i građanasku aktivističku inicijativu ProGlas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari