Novi komandant Kfora Enriko Barduani stigao na Kosovo 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Italijanski ambasador u Prištini Antonelo De Riu dočekao je budućeg komandanta Kfora na Kosovu Enrika Barduanija.

Italijanska ambasada u Prištini saopštila je na platformi “X“ da će ovo biti 14. put kako je Italija ne čelu Nato misije na Kosovu.

„Ambasador De Riu je danas srdačno pozdravio novog komandanta Kfora Enrika Barduanija koji zvanično preuzima dužnost 11. oktobra. Ovo je 14. put da je Italija na čelu Nato misije, potvrđujući našu nepokolebljivu posvećenost bezbednosti Kosova“, navedeno je u saopštenju.

General-major Barduani biće 29. komandant Kfora i na toj funkciji zameniće general-majora Ozkana Ulutaša iz Turske, ističe Kfor u saopštenju.

On će biti 14. italijanski general koji će komandovati misijom Kfora.

„Ima dugu i zapaženu karijeru u zemlji i inostranstvu. Njegov poslednji položaj bio je u kabinetu ministra odbrane Italije, Gvida Krozeta, gde je obavljao funkciju šefa za odbrambenu politiku“, navodi se u saopštenju Kfora.

Kfor, kako se ističe u saopštenju, nastavlja da sprovodi svoj mandat – zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine – da doprinosi bezbednom i sigurnom okruženju i slobodi kretanja za sve ljude i zajednice koje žive na Kosovu, u svakom trenutku i nepristrasno.

Kfor, podseća, deluje kao treći bezbednosni odgovor, u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i misijom EU za vladavinu prava (Euleks), koji su prvi i drugi bezbednosni odgovori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari