Novi Pazar: Generalni konzulat BiH do kraja godine

Ambasadorka BiH u Srbiji Aida Smajić u Novom Pazaru

Ostavite komentar


  1. Koji to strani državljani žive u Raškoj oblasti koji neki nazivaju Sandžak pa im treba čak generalni konzulat jedne strane države? Ova vlast sve radi na rasturanju Srbije pa tako i dozvolom osnivanja stranih konzulata na teritorijama na kojima žive isključivo državljani Republike Srbije. Ili su vlasti iz BiH podelile svoje pasoše ovima koje pominjem bez da naše vlasti to znaju, pa zato misle da moraju, u cilju podrivanja Srbije, da imaju i svoj generalni konzulat! To je prvi korak ka zahtevima za otcepljivanjem od Srbije. Drugi korak je uvođenje uvek novih „službenih jezika“ -nedavno bunjevačkog jezika. Sledeći je valjda vlaški jezik, Hrvati već traže i svoj „službeni jezik“ u Vojvodini, kao da ne razumeju srpski, uskoro će Bosanci da zahtevaju u Vojvodini i jezik i konzulat itd.
    Nemačka u kojoj žive ljudi koji vode poreko iz preko 180 zemalja sveta, ima jedan jedini službeni jezik, slično mnogim drugim državama, uz minimalne ustupke Sorbima (kod nas Lužički Srbi, njih je u i oko grada Lauzica samo oko 50.000) i Dancima- njih je još daleko manje, ali samo na njihovim veoma malim teritorijama na kojima žive. Svuda drugo je samo nemački SLUŽBENI JEZIK. Kada ćemo mi da uklonimo Titovu zaovstavštinu o srpskim državljanima mađarsko‚g, šiptarskog (albanskog) slovačkog idr. dalekog porekla, da im na teritoriji Srbije trebaju osnovne, srednje visoke škole i fakulteti na njihovim jezicima a ne na srpskom? Sve to oni mogu da imaju u zemljama na koje se pozivaju da iz njih potiču njihovi dedovi i pradedovi a oni su rođeni u Srbiji- pa osim škola traže i „svoje“ jezike kao službene. Ja sam u Nemačkoj daleke 1964 do 1969 godine studirao hemiju, ali isključivo na jeziku zemlje- domaćina. Za mene nije čudo što će, poput Šiptara, jednoga dana i drugi tražiti i teritorijalno otcepljivanje od Srbije, jer, kako ono beše -šta čini državu -teritorija, narod i jezik tog naroda. Znači svi ti toboži Mađari, Albanci, Slovaci, novokomponovani Bošnjaci, sada i Crnogorci idr. mogu sa pravom da zahtevaju odvajanje od Srbije da dobiju svoju državu na srpskoj teritoriji! Tito je time želeo da ima slabu Srbiju, a ovi današnji je očigledno žele i još slabiju, i još više rasparčanu i rasturenu!

    1. U vojvodini koja je jedini propali projekat za vreme SFRJ o izmišljenoj državi, naciji i vojvođanskom jeziku ali sigurno će „evropa“ poraditi i na tome kao sa „makedoncima“ „crnogorcima“ „kosovoalbancima“ i „muslimanima“ koji su postali za veme verskog rata pritov srba i Hrvata „bošnjaci“ da sakriju stvaranje prve islamske države u evropi
      U vojvodini su već službeni jezici српски, мађарски, словачки, хрватски, румунски и русински

  2. Pazar je na sat od Sarajeva,brže će rešavati ako odu u Sarajevo i riješe problem nego što će konzulska birokratija rešavati.To košta glupe Bosance ali eto hoće nešto a sami ne znaju šta.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 18. septembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.