Novi Pazar: Goranci prvi put dobijaju svoj Nacionalni savet, nosilac liste Amir Kajkuš 1Foto: Privatna arhiva, Amir Kajkuš

Goranska nacionalna manjina ove godine će prvi put da dobije svoj nacionalni savet, koji će se birati na elektorskoj skupštini u Beogradu.

To je drugi nacionalni savet, pored Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), koji će imati sedište u Novom Pazaru.

Nosilac izbirne liste Nacionalnog saveta Goranaca (NSG) je novopazarski lekar Amir Kajkuš.

– NSG do sada nije bilo jer se nisu stekli adekvatni uslovi za njegovo formiranje. Goranci su prepoznali potrebu osnivanja nacionalnog saveta, sa ciljem institucionalne zaštite i promovisanja svog nacionalnog identiteta, tradicije, običaja, jezika i kulture, posebno među mladima – objašnjava Kajkuš.

Naglašava da, zbog nepostojanja institucionalne nacionalne podrške, pripadnici te nacionalne manjine nisu mogli u potpunosti i na pravi način „da prezentuju svoj kvalitet u raznim sferama, od književnosti, sporta, umetnosti, ugostiteljstva, pa sve do viših obrazovnih profila i zanimanja“.

Kajkuš ističe da su Goranci posebno ponosni na svoje velike mlade talente koje će afirmisati kroz rad NSG, „jer je omladina ključ opstanka jedne zajednice“.

– Nakon osnivanja, NSG će da pokrene brojne projekte, iz nadležnosti koje su nam zakonom poverene, da kroz razne kulturne i medijske sadržaje i manifestacije, očuvamo i prezentujemo našu bogatu kulturnu baštinu, kako bismo, na jedan kvalitetniji način, upoznali sebe i pružili priliku drugima da nas na pravi način upoznaju – ističe nosilac liste budućeg Nacionalnog saveta Goranaca.

Bilo je iznenađenje kada je saopšteno da će sedište NSG biti u Novom Pazaru.

– Novi Pazar je uporište i pokretač cele ideje, što je odmah naišlo na veliku podršku Goranaca iz ostalih gradova Srbije, ali i naše brojne dijaspore, te će shodno tome Novi Pazar biti baza za organizivanje svih ideja i projekata NSG. Naravno, širom Srbije imamo brojne aktiviste koji će zajedničkim snagama da realizuju ideju koja je ovde začeta – kaže Kajkuš i poziva svoje sunarodnike da predlažu aktivnosti i da se uključe u rad nacionalne krovne institucije.

NSG će biti izabran na elektronskoj skupštini, koja će biti održana u Skupštini Srbije, u nedelju, u 12 sati.

Za 15 članova nacionalnog saveta glasaće 27 elektora.

Kajkuš poručuje da je njegov narod „poznat kao miroljubiv i tolerantan, pošten, vredan i radan“.

– Uvek smo bili faktor stabilnosti i faktor koji teži zajedništvu i razumevanju među narodima, što će biti okosnica našeg rada. Nacionalni savet, kao glavno predstavničko telo Goranaca, će uvek biti dostupno svom narodu, kako bismo zajednički obezbedili bolju i kvalitetniju budućnost našoj deci.

Smatram da je ovo istorijski momenat za Gorance i da smo svi ponosni sto smo ispunili obećanje dato na početku inicijative. A vrlo brzo će rezultati govoriti u ime nas iz inicijativnog odbora – obećava Kajkuš.

U Srbiji živi oko 8.000 Goranaca, a ukupno ih je 60.000 “rasutih” po celom svetu.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari