"Tramp je dobri Amerikanac, kojeg srpski narod ne mrzi": Analitičari o Vučiću koji se uživeo u ulogu Tita, ali mu "nedostaje Selasije" za ceo performans 1 EPA-EFE/DAVID MAXWELL

Nakon pokušaja atentata na republikanskog kandidata za predsednika SAD Donalda Trampa, na predizbornom skupu u Pensilvaniji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, iz Kaira, je poručio da je „vreme da se polako podižu slobodarske snage sveta“.

Predsednik Građanskog pokreta Sandžaka (GPS), Edin Zećirović, smatra da se predsednik Srbije „opijen gvozdenom diktaturom i autokratijom, jednog od vodećih diktatora današnjice Sisija“ uživeo u ulogu osnivača nesvrstanih Josipa Broza Tita, ali da mu nedostaje još Hajle Selasije „pa da bude kompletna scena za performans vredan svetske pažnje“.

– Sagledavajući kompletna kontekst njegovog obraćanja iz Kaira, vidim kao jeftin populizam u nedostatku stvarne opredeljenosti za poštovanje i promicanje univerzalnih prava i sloboda. U celoj situaciji zabrinjava činjenica da više ni u jednoj Americi politički i društveni akteri nisu sigurni pri iskazivanju i zastupanju stavova, koji se razlikuju od neke, trenutno, rigidno nametnute matrice. – kaže za Danas Zećirović.

Ocenjuje da ako je predsednik Srbije „doživeo neko stvarno prosvetljenje, boraveći u zemlji drevnih piramida, mogao bi da unese duh slobodarskih promena čim nogom kroči na naše tlo“.

Zaključuje da to znači da treba da „oslobodi institucije neprikosnovenog uticaja jednog čoveka, vrati integritet pravosuđu, Skupštini Srbije, Vladi i lokalnim samoupravama, da da stvarnu slobodu medijima, da prostor za drugačiji stva i mišljenje…“.

– Ima da se nabraja toliko, da kada bi ga proglasili i doživotnim maršalom ne stigao da nam povrati sve tekovine slobodarskih društava. Ne treba svetu „slobodarskih snaga“, poput onih predskazanih iz Kaira, po principu „šta je babi milo, to joj se i snilo“, već nam treba život dostojan čoveka – ističe predsednik GPS Zećirović.

Politikolog Fahrudin Kladničanin smatra da “potpuno logično” da Tramp za Vučića predstavlja žrtvu, pa je “i i logična njegova izjava o buđenju slobodarskih snaga u svetu koje treba da ustanu protiv ludila koje, trenutno , egzisitra u demokratski razvijenim državama zapada”.

– Tramap je za režim u Beogradu simbol prijateljstva i neko ko potpuno drugačije percipira probleme koje ima Srbija. U našem javnom diskursu on je dobri Amerikanac, koga srpski narod ne mrzi, on je druga Amerika. Za režim u Srbiji je paradigma slobodarskih snaga u svetu. Zato je ova izjava potpuno logična i utemeljena u partnersko-političkom narativu koji režim neguje kada je u pitanju republikanski kandidat za predsednika Donald Tramp – objašnjava svoj stav Kladničanin i dodaje da izjavom o buđenju slobodarskih snaga, “možemo da učitamo, iako Vučić to nije rekao, ali iščekivanje pobede Trampa na izborima kojim, eto, počinje buđenje slobodnog sveta”.

Direktor novopazarske nevladine organizacije Urban-in, Sead Biberović, smatra da kada predsednik Srbije pominje slobodarske snage sveta “misli na sve one putin(ovc)e, tramp(ovc)e, orban(ovc)e i druge slične posvećene borce protiv demokratije, civilizacijskih vrednosti i dostignuća, proautokratske, prodiktatorske, retrogradne, pa i profašističke snage…”.

Kaže da svoje tvrdnje zasniva na poznavanju Vučićevog političkog delovanja od početka devedesetih do danas.

Biberović je poručio „da su prave levičarske, socijaldemokratske, napredne, (pro)građanske… slobodarske snage sveta još davno trebalo da se ujedine i da odlučno stanu na put i poraze prethodno navedene vučićevske slobodarske snage, kao i Vučića samog”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari