Novi Pazar u bilateralnim sporazumima između Egipta i Srbije 1Foto: S. Župljanin

Među bilateralnim sporazumima, potpisanim u Kairu, između Egipta i Srbije, dva se odnose na Novi Pazar i predstavljaju nastavak, ranije uspostavljene saradnje.

Prvi je uspostavljanje saradnje između Novog Pazara i egipatskog grada Demijeta. Novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac je sa ministrom inostranih poslova Egipta Badrom Abdelatijem potpisao sporazum o uspostavljanju saradnje između ova dva grada.

-Odnosi između Srbije i Egipta su sve bolji i u tome vidim priliku za Novi Pazar. Demijet ima razvijenu industriju nameštaja, kao i mi, pa tu vidim neke mogućnosti saradnje. U velikoj privrednoj delegaciji Srbije je i uvoznik iz Novog Pazara. Nadam se, da će iskoristiti priliku da zaključi neke poslove – rekao je Biševac i dodao da je njegova poseta Egiptu nastavak saradnje sa Demijetom.

Gradski parlament je, pre dve godine, doneo odluku o uspostavljanju saradnje (bratimljenju) sa tim egipatskim gradom.

Drugi sporazum se odnosi na saradnju u zdravstvu. U ime novopazarskog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) protokol o saradnji sa Al-Azhar univerzitetom potpisao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

I taj protokol je samo nastavak ranije započete saradnje. Ambasada Egipta u Srbiji, u toku pamdemije korone 2020.godine, ZZJZ obezbedila značajne količine laboratorijskog materijala, a bila je i inicijator boravka desetak lekara iz te zdravstvene ustanove i Opšte bolnice, u prestižnim egipatskim bolnicama 2023. godine.

Bilo je nagoveštaja da bi Vlada Egipta mogla da finansira rekonstrukciju i dodatno opremanje objekta ZZJZ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari