Novi program EU za Zapadni Balkan i Tursku 1Foto: FoNet/ Nenad Porpević

Novi zajednički regionalni program Evropske unije (EU) i Saveta Evrope u oblasti pravosuđa, privrednog kriminala i antidiskriminacije, vredan 25 miliona evra, predstavljen je danas u Beogradu.

Radi se o programu podrške Zapadnom Balkanu i Turskoj, koji će biti sproveden do maja 2019. godine.

Cilj programa je da se vlastima u Srbiji pomogne prilikom usaglašavanja sa evropskim standardima u sprovođenju pravde, borbi protiv privrednog kriminala, promovisanju borbe protiv diskriminacije i zaštiti prava osetljivih grupa.

Očekujemo da će ovaj program podstaći reforme u Srbiji, rekao je šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Davenport.

U okviru programa će biti sprovedeno sedam projekata vezanih za jačanje nezavisnosti sudstva, zaštitu prava zatvorenika, uzajamnu pravnu pomoć, borbu protiv korupcije u visokom obrazovanju, podsticanje demokratske kulture u školama, borbu protiv trgovine ljudima i zaštitu nacionalnih manjina.

Uspešnosti programa će doprineti dobra saradnja među ministarstvima, učešće civilinog društva, medija i lokalnih vlasti, ocenio je Davenport.

Direktor Generalnog direktorata Saveta Evrope za programe Verena Tejlor je izjavila da je program važan jer građanima nudi zaštitu njihovih prava, nezavisno pravosuđe i mogućnost da sprovode demokratsku kontrolu.

To vodi ka jakom društvu, koje se može suočiti sa aktuelnim izazovima, rekela je Verena Tejlor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari