Uoči današnjeg protesta u severnom delu Kosovske Mitrovice pod parolom „Stop briselskim obmanama i prevarama“, predsednici četiri skupštine opština sa severa KiM uputili su pismo predsedniku Ustavnog suda Srbije u kome traže ocenu ustavnosti uredbi Vlade Srbije donetih na osnovu dogovora Beograda i Prištine.


Povod za njihovo obraćanje je nedavna izjava predsednika USS Dragiše Slijepčevića da se zastalo sa ocenom ustavnosti i zakonitosti uredbi donetih u vezi s postignutim briselskim dogovorima. Predsednici i odbornici sve četiri srpske opštine sa severa traže izjašnjavanje USS o pitanjima koja su „od sudbinskog značaja za sve Srbe sa KiM“, kao i da im se „omogući prisustvo i eventualno učešće u javnoj raspravi kada Ustavni sud bude odlučivao“, navodi se u pismu.

Naum Huruglica, direktor kosovske Carine, izjavio je juče da su „barikade na severu prepreka za primenu carinskog sporazuma Beograda i Prištine, ali da se nada da će dogovor u potpunosti biti primenjen, jer će se tako sprečavati šverc i pomagati legalna trgovina“, prenose prištinski mediji.

Vlada Srbije, kako je Danasu nezvanično rečeno, juče nije imenovala svog oficira za vezu u Prištini, što je jedan od briselskih dogovora, čije su sprovođenje zvaničnici EU u Srbiji nedavno najavili kao pitanje dana.

Iako prištinski mediji tvrde da Brisel „ulaže napore da se sastanak predsednika Srbije i Kosova Tomislava Nikolića i Atifete Jahjage održi ove sedmice“, diplomatski izvori nezvanično najavljuju da će do susreta doći najverovatnije 6. februara, a eventualno dan kasnije, u Briselu.

Ranije spekulacije da sastanak Nikolića i Jahjage treba da se održi posle četvrte runde dijaloga na „premijerskom nivou“ u prvim nedeljama februara u skladu su s najavama prištinskih medija da se razgovor „na vrhu“ očekuje pre nove runde pregovora Dačića i Tačija, najavljene za period između 18. i 25. februara. Kako piše Koha ditore, predsednici bi trebalo da „ohrabre premijere da postignu nove kompromise“.

Protest u Dečanima

U Dečanima je juče više od 2.000 ljudi protestovalo protiv sudske odluke da se manastiru Visoki Dečani preda 23 hektara nacionalizovane zemlje, koje sada koriste dva društvena preduzeća. Demonstranti tvrde da poštuju kulturu i veru, ali da će svoju imovinu braniti po svaku cenu, prenosi Radio KiM iz Čaglavice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari