Novi šef Kancelarije EU na Kosovu s predstavnicima partija Srba i civinog društva na Severu 1Foto: Facebook/ European Union in Kosovo

Novi šef kancelarije EU na Kosovu, Aivo Orav je danas na Severu Kosova, imao više susreta sa predstavnicima političkih stranaka i civilnog društva iz srpske zajednice.

„Posvećen sam bliskoj saradnji sa kolegama kako bismo osigurali da obaveze Kosova prema svim zajednicama budu u potpunosti ispunjene“, poručio je ambasador EU na platformi „Iks“ (X).

Orav se danas u sedištu Srpske liste sastao sa čelnicima ove stranke, a u sedištu Kancelarije EU u Severnoj Mitrovici se predstavnicima nevladinih organizacija iz srpske zajednice, piše KoSSev.

Taj portal piše i da je Orav održao još jedan sastanak sa Srbima sa Severa i da su mu, na osnovu fotografije koju je objavila Kancelarija EU, između ostalih, prisustvovali Marko Jakšić, Milija Biševac iz Srpskog narodnog pokreta, i predsednik Srpske demokratije, Aleksandar Arsenijević.

Srpska lista je na Fejsbuku objavila da je danas u Severnoj Mitrovici zatražila od šefa Kancelarije EU na Kosovu „konkretne akcije“ EU kojima bi se zaštitili Srbi od delovanja vlasti u Prištini.

Na sastanku je predočen težak položaj srpskog naroda koji „svakoga dana trpi represiju režima (premijera Kosova) Aljbina Kurtija“ čiji je, kako je navedeno, cilj progon srpskog naroda.

Predstavnici te najveće partija Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda su na sastanku zahtevali da EU „zauzme jasan stav u osudi ponašanja režima u Prištini“,

Zahtevali su „veće angažovanje međunarodne zajednice, deeskalaciju situacije na severu te konkretne akcije EU kojima bi se zaštitio srpski narod“, piše u saopštenju.

„Ključ za probleme Srba leži u poštovanju prava našeg naroda, ali i potpisanih sporazuma čiji je garant upravo EU“, naveli su .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari