Novi susret glavnih pregovarača Beograda i Prištine sledećeg četvrtka 1foto (BETAPHOTO/European Commission/XAVIER LEJEUNE/DS)

Glavni pregovarači Beograda i Prištine – Petar Petković i Besnik Bisljimi sastaće se u Briselu sledećeg četvrtka, 24. oktobra, potvrdio je za KoSSev portparol Evropske Unije, Peter Stano.

U kratkom odgovoru za Kossev, nije izneo više detalja, uključujući i o temama o kojima će da se razgovara.

Inače, da će doći do novog sastanka na tehničkom nivou, u više navrata ovog meseca je najavljivao specijalni izlaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, a poslednji put 10. oktobra kada se sastao sa glavnim pregovaračem Prištine, Besnikom Bisljimijem u Beču.

Tada su razgovarali o potpunoj primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji.

Lajčak je inače još 7. oktobra saopštio da kreće sa pripremama za naredni sastanak glavnih pregovarača u Briselu.

Tada nije precizirao kada bi susret mogao da se održi, ali je naveo da bi „želeo“ da ga organizuje u narednim nedeljama.

Podsetimo, prethodna runda dijaloga Beograda i Prištine na nivou pregovarača održana je 17. septembra. Sudeći prema reakcijama strana, ali i izostanku trilateralnog susreta, i ova runda je završena bez konkretnih rezultata.

„Žao mi je što se danas nismo pozabavili najhitnijim pitanjima u trilateralnom formatu“, poručio je tada Lajčak koji je ugostio dva glavna pregovarača Beograda i Prištine, kao i njihove delegacije na odvojenim sastancima.

On je zapravo još tada najavio da će se razgovori nastaviti u narednim nedeljama.

Sa druge strane, kada je reč o Beogradu i Prištini, završetak ove runde dijaloga takođe su obeležile uzajamne optužbe dvojice pregovarača i prebacivanje krivice zbog izostanka trilateralnog susreta.

Lajčak je, međutim, krajem prošlog meseca o dijalogu razgovarao, odnosno – „vodio stratešku diskusiju“ sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, Džejmsom O’Brajenom i novim zamenikom pomoćnika sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan, Aleksandrom Kasanofom.

Njih trojica su se samo par dana kasnije u Njujorku sastali sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem.

Razgovarali su o daljim koracima u dijalogu, ali su se i dogovorili da ne postoji alternativa brzom sprovođenju Sporazuma o putu ka normalizaciji, poručio je nakon ovog susreta Lajčak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari