Novinar Frankfurter algemajne cajtunga: Nepotpisivanje sporazuma neće biti kraj sveta za Srbiju 1Foto: Printscreen/N1

Novinar lista Frankfurter algemajne cajtung Mihael Martens ocenjuje za N1 da u slučaju da Srbija pristane na novi evropski predlog za Kosovo i potpiše sporazum ne bi imala neki progres u članstvu u EU, kao ni Kosovo, „jer mi znamo da je taj proces mrtav“.

On trenutno ne vidi motivaciju ni za srpskog predsednika Aleksandra Vučića ni za kosovskog premijera Aljbina Kurtija da to potpisuju, navodeći da strani pregovarači moraju nešto novo, konkretno da predlože ako hoće da se reši pitanje Kosova.

„Zapad je došao praznih ruku, nema ni štap ni šargarepu“.

„Imam utisak da strani pregovarač stvarno hoće da reši pitanje Kosova. Problem je da nije dosta da nešto hoćeš, ako nemaš ideju i koncepciju. Mora nešto novo da se izmisli, nešto konkretno da se predloži. Postoji ideja koja već nekoliko meseci kruži – da EU predloži – ‘nemamo trenutno predlog članstva u EU, ali možemo da vam predložimo da budete član evropskog tržišta, da nema razlike između Srbije, Kosova, Severne Makedonije i na primer Francuske i Španije u ekonomskom smislu, ali to još ne postoji kao zvaničan predlog. I trenutno možete da pregovarate sa Beogradom i Prištinom i četvrti, peti i šesti put, nećete dobiti ništa“, poručuje Martens u Novom danu na TV N1.

Martens ponavlja da članstvo „nije više u izlogu“ i da Srbija može da traži članstvo u EU, ali ga neće dobiti.

„Ona može da traži i da svemir bude srpski, ali se to neće desiti. Mislim da nema apetita za proširenje, to je kraj, sigurno u sledećih deset godina. Uvek će biti neka zemlja koja će reći ‘nećemo’“, poručuje Martens.

On ne smatra da će nepotpisivanje sporazuma biti „kraj sveta za Srbiju“ i da investitori neće više dolaziti.

„Zapad tako ne funkcioniše. Investitori će dolaziti ako budu uslovi dobri“, kaže Martens i dodaje da ne vidi da bi se sve članice EU složile oko eventualnih sankcija Srbiji.

A na to šta bi bilo kada bi Kurti odbacio sporazum i kakav pritisak može da se učini na njega, Martens navodi da Kurti nije najvažniji čovek u Prištini, već je to „američki ambasador, ko god to bio“.

„Trenutno je on loš momak koji ne radi to što Zapad hoće. Do sada ja ne vidim da se plaši. Ne znam koliki pritisak Zapad hoće da koristi protiv Kurtija i čime mogu da ga ucenjuju… Nije tako lako izvršiti pritisak na Kurtija, kao što je to moglo na Tačija i Haradinaja, kojima je prećeno Hagom“, smatra Martens i dodaje da ni bezvizni režim za Kosovo ne može više da bude sredstvo, jer ga je Kosovo dobilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari