Novinari izbačeni sa sednice Skupštine opštine Severna Mitrovica, o otvaranju mosta iza zatvorenih vrata 1Kossev

Odbornici na sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica, na kojoj bi trebalo da se razmatra i otvaranje mosta na Ibru, odlučili su da sa sednice udalje sve novinare i zatvore je za javnost, a obezbeđenje je zatražilo od medija da odmah napuste zgradu.

Novinari srpskih redakcija su odlučili iz znaka protesta da ne čekaju izjave po završetku sednice.

Medijima su juče upućeni pozivi da isprate sednicu.

Na samom početku sednice, odbornica Samoopredeljenja Aida Ferati Doli, koja je u aprilu prošle godine dala predlog lokalnoj skupštini u Severnoj Mitrovici da se donese odluka o otvaranju mosta na Ibru, izjavila je povodom jučerašnje vesti o otvaranju mosta da je to želja građana.

„Građani su nakon naše skupštine koja je održana u aprilu prošle godine sa radošću prihatili ovu vest i svakodnevno su se raspitivali kada ce se most otvoriti“, rekla je ona.

Predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica Nedžad Ugljanin je naveo da što se tiče mosta, da će podržati svako otvaranje istog.

Odbornici su na početku usvojili i zapisnik sa sednice, iako isti nije ni napravljen.

Podsetimo, kao je preneo Kosovo online, na dnevnom redu današnje sednice Skupštine opštine Severna Mitrovica naći će se i pitanje otvaranja mosta preko Ibra, preneo je Radio Slobodna Evropa.

O toj temi, odbornici bi trebalo da raspravljaju pod tačkom razno.

Predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica Nedžad Ugljanin rekao je za RSE da će odbornici diskutovati o „bezbednosnoj situaciji za otvaranje mosta“, koji od 1999. godine deli grad na južni deo, naseljen albanskom, i severni deo, naseljen srpskom većinom.

Odluka o otvaranju mosta doneta je u Skupštini opštine u aprilu prošle godine, ali još nije sprovedena.

Ugljanin kaže da većina opštinskih odbornika trenutno nije za „pojačavanje tenzija“, iako su prošle godine podržali odluku da se most pusti u saobraćaj.

„Tenzije su već velike… To više ne zavisi od Skupštine opštine, zavisi od bezbednosnih agencija kako će postupiti“ , dodao je Ugljanin.

Prema njegovim rečima, važno je stvoriti „klimu mira i tolerancije“, jer građani Severne Mitrovice, iz svih zajednica, kako navodi, „već godinama žive pod tenzijama“.

Na najavu u otvaranju mosta preko Ibra reagovala je i Evropska unija porukom da to pitanje treba rešiti u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Iz Srpske liste poručili su da bi puštanje mosta za saobraćaj motornih vozila bio apsolutno nepotreban, neprihvatljiv i eskalatorni potez sa ciljem dalje destabilizacije prilika na terenu.

Naveli su da taj potez „ne bi podržao nijedan Srbin na Kosovu“, što bi vodilo daljim tenzijama I novim napadima na Srbe, zbog čega su pozvali Kfor, Euleks, i predstavnike Brisela da reaguju i spreče izazivanje još jedne krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari