Novo hapšenje i protest na Kosovu: Uhapšen Srbin u Gračanici, osumjičen za ratni zločin 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

U Gračanici su danas specijalci Kosovske policije uhapsili Srbina D. M. potvrdili su za Kosovo onlajn članovi njegove porodice. Ispred lokalne policijske stanice trenutno se održava protest građana.

D. M. je uhapšen nešto posle 10 časova, a prema rečima njegove porodice, tereti se za navodne ratne zločine.

U hapšenju su učestvovali pripadnici Specijalne jedinice Kosovske policije za specijalni kriminal.

Ispred porodične kuće Milenkovića, nakon hapšenja, okupile su se uznemirene komšije i meštani.

Zbog preživljenog šoka majka Dragiše Milenkovića prebačena je u bolnicu.

„Usled šoka zbog hapšenja supruga, dobila je povišen krvni pritisak, šećer“, kazala je dežurna doktorka u Hitnoj pomoći Marina Mandić.

Supruga uhapšenog izjavila je da su policijski inspektori tokom hapšenjena njenog supruga rekli da se on sumnjiči za ratni zločina nad Albancima, koje je navodno maltretirao dok je radio kao čuvar u zatvoru u Lipljanu. Ne želeći da daje detaljnije izjave, prenela je reči inspektora da će Milenković, ukoliko se nevinost dokaže, biti oslobođen.

Porodicu Milenković danas su obišli predsednik Privremenog organa grada Priština Novak Živić i predsednik Privremenog organa Lipljan Milan Joksimović, prenosi Kosovo Online.

 

Ovim povodom oglasila se i predsenica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić koje je na Fejsbuku napisala da se ovime nastavlja svakodnevni teror nad srpskim narodom od strane režima u Prištini.

Šubarić je na Fejsbuku dodala da zastrašivanja, hapšenja, maltretiranja ne prestaju i iz dana u dan dobijaju sve veći obim.

„Svedoci smo da se pred očima međunarodne zajednice trenutno odvija talas nasilja prema srpskom narodu uporediv sa pogromom od 17. marta 2004. godine i najgorim danima 1999. godine.  Uznemireni ali ne i uplašeni, odlučni da ostanemo na svojim vekovnim ognjištima poručujemo međunarodnoj zajednici da istorija neće zaboraviti njihovo „glasno ćutanje“ pred ovim terorom i nepravdom“, poručila je Šubarić.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije poručili su da se ovime nastavlja „Kurtijev plan odmazde nad Srbima“.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari