Novosadska opozicija pred današnju sednicu: Skupština grada u starom sazivu nema prava da dugoročno zadužuje građane 1Foto: Danas/A. L.

Pred današnju sednicu Skupštine grada Novog Sada, opozicija je poručila kako ona nije mogla biti sazvana u starom sazivu, pogotovo što se na njoj planiraju veoma bitne odluke kao što je dizanje kredita i dugoročno zaduživanje građana u iznosu od 3,1 milijarde dinara.

Miloš Tubić prvi na listi koalicije „Udruženi za slobodan Novi Sad“ i odbornik Novog DSS, rekao je da sednica današnje Skupštine jeste legalna, ali nije legitimna.

– Nije se sačekalo sa konstituisanjem novog saziva Skupštine koji bi zapravo trebao da se bavi sa ovih preko pedeset tačaka koji su na dnevnom redu. Postoje predlozi odluke vezani za komunalni sektor koje možda ne mogu da čekaju, ali postoje i oni predlozi odluke kao što je zaduživanje koje treba da traje verovatno čitav mandat ove, ali i sledeće Skupštine. Ovaj saziv nema prava da donese takvu odluku – rekao je Tubić.

On smatra da je trebalo sačekati, odnosno odložiti ovaj predlog da se konstituiše novi saziv, kako bi se o tome moglo raspravljati, jer zbog bojkota opozicije pre četiri godine, ona faktički ne postoji u lokalnom parlamentu.

Kako ističe, ovde se ne radi o zaduživanju zbog pribavljanja zemljišta za možda neku školu i druge investicije, nego o prinudnim naplatama, na osnovu prethodno oduzetog zemljišta, ali kako stoji u predlogu i za „ubuduće presude koje će se donositi“.

– Problem je što smo mi građani izgubili više od tri milijarde dinara sudskih presuda, ali nije ni to sve, mi ne znamo koliki će da bude taj iznos, jer se ovde kaže „nedostajućim sredstvima“. Grad je ranijih godina uvek ostajao u suficitu milijardu, dve, jer nije izvršio kapitalne subvencije. Da li to znači da ćemo u narednih šest, sedam godina, tih miljardu, dve, trošiti na sudska izvršenja, plus ovih tri milijarde kredita. Pričamo o iznosu za koji možete da izgradite celokupan laki šinski prevoz ili da za tri miljarde izgradite dve škole – nastavio je Tubić.

Kako kaže on, juče su odbornici za ovu sednicu dobili i Predlog rešenja o prestanku funkcije gradskog pravobranioca, zbog čega pita da li to ima veze sa pomenutim sudskim presudama.

Novosadska opozicija pred današnju sednicu: Skupština grada u starom sazivu nema prava da dugoročno zadužuje građane 2
MIloš Tubić, foto: Danas/A. L.

Advokat Milan Alanović i odbornik grupe građana „Heroji – Miša Bačulov“, rekao je da ova Skuptšina danas nema pravo da bude održana, iako to zakon eksplicitno ne zabranjuje, smatra neprihvatljivim i nepristojnim da se građani zadužuju na ovakav način.

Opozicija je podnela prigovor i na konačne rezultate izbora u Novom Sadu.

Gradonačelnik poručio da Novi Sad ne može da stoji

Gradonačelnik Milan Đurić pred početak sednice, rekao je da je opozicija ta koja je podnosila prigovore na izborne rezultate, žalila se sudovima „i tako u krug“, umesto da se formira vlast, „pa da i oni uđu u Skupštinu grada“.

– Ali nekako kao da im se ne žuri da budu u Skupštini. Novi Sad ne može da stoji i ne možemo da ugrozimo funkcionisanje Grada. Sada podnose prigovore na konačne rezultate, pa će verovatno žalbe, pa prigovore na verifikacije mandata. Tako se ozbiljno ne vodi Grad u kome inače nijedno izborno mesto nije ponovljeno. Da čekamo, po našim projekcijama sredinu jula, da se to sve završi, meni je neozbiljno. Pobeda SNS je nikad ubedljivija i nije bilo ništa sporno – izjavio je gradonačelnik, koji nije želeo da otkrije da li će i dalje voditi Novi Sad.

Kako ističe, kada izborni proces i zvanično završi, „sešće svi zajedno u stranci i doneti najbolje rešenje za Grad“.

Sudski troškovi jedu gradski budžet

Đurić je predstavio i završni račun za 2023. godinu, napomenuvši da je budžet iznosio 47,7 milijardi dinara, od čega su ukupni prihodi i primanja budžeta od svih izvora finasiranja ostvareni u iznosu od 44,7 milijardi dinara, što predstavlja 93,6 odsto godišnjeg plana.

Rashodi i izdaci budžeta iznosili su 41,6 milijardi dinara, odnosno 87 odsto od plana, a kapitalna potrošnja iznosila je 13,5 milijardi dinara, odnosno 78,7 odsto od planiranih sredstava. U budžetu je tako prošle godine ostavljen suficit od 2,8 milijardi dinara.

Đurić se osvrnuo i na zaduživanje od više od tri milijarde, odnosno situaciju da Novi Sad kao i „ranijih godina ima velike zahteve u izmirivanju obaveza koje su nastale na osnovu sudskih postupaka i prinudne naplate“.

– Kako razvoj Grada i projekti koji su u toku ne bi bili obustavljeni, rešili smo da obezbedino dodatna sredstva putem dugoročnog kredita. Ove obaveze beleže konstantan rast, u toku 2021. godine to je bila milijarda i po dinara, u prošloj godini preko četiri milijarde dinara, a samo do polovine ove godine blizu četiri miljarde. Do kraja godine se procenjuje da će to biti oko sedam milijardi dinara. Neophodno je da sprečimo dalje gomilanje neizmirenih ili obaveza koji će nam stizati povodom sudskih postupaka eksproprijacija – nastavio je Đurić.

Novosadska opozicija pred današnju sednicu: Skupština grada u starom sazivu nema prava da dugoročno zadužuje građane 3
Milan Đurić, foto: A. L./Danas

Kredit bi trebao da traje oko šest godina, a gradonačelnik je napomenuo da će se boriti da Grad ne mora da stopira ili usporava investicije zbog ovog problema.

Gradska pravobraniteljka Lidija Jaramaz Lisica, kako objašnjava Đurić, postala je pokrajinska pravobraniteljka i to je razlog što se njena smena, odnosno ostavka našla na dnevnom redu.

Akcija progresivne Vojvodine saopštila je ranije da se na dnevnom redu sednice u sazivu Skupštine „koja je izgubila legitimitet“ odlučuje o izmenama Plana detaljne regulacije Futoškog parka, kojim vlast želi da odobri gradnju hotela Park na zelenoj površini Futoškog parka, iako je cela njegova površina zaštićena zakonom.

– Na današnjoj sednici Skupštine grada vladajuća većina namerava da izmenama Plana detaljne regulacije Futoškog parka odobri izgradnju nove zgrade Hotela Park na zelenoj površini tog parka uprkos tome što je čitava njegova površina zaštićena zakonom kao prirodno dobro 3. kategorije, kao i posebnom gradskom Odlukom o zaštiti Futoškog parka – saopštili su iz APV.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari