"Radi se u tajnosti, bez znanja građana, a vlast kupuje vreme": Poručuju iz Narodnog pokreta Srbije Bor 1Foto: NPS Bor

„Ne prođe skupštinska sednica, a da vlast u Boru pred odbornike ne izađe sa predlogom odluka koje dalekosežno imaju teške posledice po mnoge građane Bora“, poručuju iz Narodnog pokreta Srbije iz ovog grada.

Prema njihovim rečima, sednica Skupštine Bora održana 20. septembra ove godine obilovala je tačkama koje su izglasane, a da je retko koji odbornik vlasti o njima diskutovao.

„Neki od njih i sami kažu da je partijski zadatak da glasaju bez mnogo pitanja. Neki su se i obratili Narodnom pokretu Srbije u vezi objašnjenja. Mnogima nije jasno kako firme koje nemaju ni jednog zaposlenog dobijaju dozvole za izgradnju solarnih elektrana ili vetroparkova“, pitaju iz NPS-a u Boru.

Ističu, da pri tome vlsnici tih firmi su većinom stranci?

„Kako su stigli do Bora? Odakle im informacije i kako i zašto im vlast u Boru izlazi u susret kao najrođenijima – nikome nije jasno. Predlog Odluke o donošenju Plana detaljne regulacije za formiranje stambenih naselja na potezu „Trujkanov potok“ usvojen je „na mišiće“. Nisu uvaženi zahtevi mnogih meštana sela Šarbanovac i Zlot koji se ne mire sa oduzimanjem njihove imovine. Vlast nije uvažila ni to što je mali broj meštana Krivelja i drugih sela zainteresovan za preseljenje u ta “nova naselja”. Oni koji su prodali svoj imetak već su se snašli. Mnogi, daleko od Bora“, kažu oni.

Objašnjavaju da je na delu očigledno stari recept koji je korišćen u prethodnim slučajevima.

„Jedno se obeća, sasvim drugo uradi. U predizbornoj kampanji mnogi današnji funkcioneri vlasti su obećavali drugo. Primeri Krivelja, Oštrelja, Slatine i ostalih sela koja su na udaru najbolje oslikavaju ponašanje vlasti. Gradonačelnik Aleksandar Milikić je na sednici Skupštine pominjao i uplitanje stranog konzulata u ovaj problem. I naravno opoziciju. On je na konferenciji za novinare bez ikakvih dokaza optužio Dragana Markovića odbornika Narodnog pokreta Srbije da je pozivao članove odbora SNS u Boru i nudio pomoć u rešavanju problema. Istina je potpuno drugačija. Pojedini članovi SNS su pozivali predsednika odbora Narodnog pokreta Srbije u Boru i tražili pomoć i razjašnjenje nejasnoća u vezi raznih problema, jer njihovim predstavnicima u vlasti ne veruju. Žalosno je i što su uspeli da posvađaju meštane pojedinih sela“, kažu iz ove opozicione stranke.

Kažu, da predstavnici vlasti su termin “Trujkanov potok” koristili da obmanu meštane koji žive na prostoru daleko od te lokacije, i da većina njih nije bila svesna šta im se sprema.

„Milivoje Janošević, zamenik gradonačelnika grada Bora je u februaru 2023. godine na sednici Skupštine grada Bora, u direktnom prenosu, izjavio da će se nova naselja graditi na mestu gde je zemljište u većinskom državnom vlasništvu. Na sastanku sa meštanima Šarbanovca aprila 2024. godine predstavnici vlasti grada Bora su izrekli još jednu obmanu – da će biti izuzeti svi koji ne žele da prodaju svoju imovinu. Rekli pa porekli“, navode iz NPS-a.

Dodaju da je gradonačelnik Bora na sastanku sa meštanima Šarbanovca i Zlota, par dana pre sednice na kojoj su odbornici vlasti izglasali Predlog Odluke o donošenju plana detaljne regulacije za formiranje stambenih naselja na potesu “Trujkanov potok”, rekao da će svi sugrađani koji budu želeli da prodaju zemlju za izgradnju novih naselja to moći da urade po tržišnim cenama.

„Oni koji ne žele ostaće vlasnici te zemlje i sa njom će sami raspolagati. Rekao je i da će u početku biti 20 – 50 preseljenja čime je, svesno ili nesvesno, potvrdio da je mala zainteresovanost za preseljenje u ta naselja. Međutim, u izglasanoj odluci takve akrobacije ne stoje. U finalnoj verziji Nacrta plana detaljne regulacije za formiranje stambenih naselja, koji je Gradskoj upravi grada Bora dostavio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije (IAUS), i koji je osnova za donošenje odluke, stoji da će se u cilju stvaranja uslova za doseljavanje stanovništva u nova naselja sprovesti eksproprijacija (otkup) zemljišta i drugih nepokretnosti“, pitaju oni.

Kažu i to da u obrazloženju Nacrta plana od strane IAUS procenjuje se da bi izgradnja i opremanje novih naselja trajala između tri i pet godina.

„Važno je napomenuti da su samo četiri člana (od sedam) Komisije za planove grada Bora glasali za ovaj Plan. Ovo je samo uvod u ono što može zadesiti građane gradskog dela Bora. Od Brezonika, preko MZ Sever, pa na dalje. U obećanja vlasti ne treba polagati nade. Sve se radi u tajnosti, bez znanja građana i igra se na kartu koja se zove – kupovina vremena“, zaključili su.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari