Rio Tintofoto FoNet Zoran Mrđa

Prema najnovijem istraživanju javnog mnjenja Nove srpske političke misli (NSPM), 55,5 odsto građana Srbije je protiv otvaranja rudnika litijuma u dolini Jadra.

U istraživanju koje rađeno od 28. juna do 5. jula ove godine na uzorku od 1.000 ispitanika, a koje je danas objavljeno na sajtu NSPM-a, 55,5 odsto građana Srbije je protiv otvaranja rudnika litijuma Rio Tinta u dolini Jadra, 25,6 odsto je saglasno, dok je neopredeljenih 18,9 odsto ispitanika.

Na pitanje: ‘Da li biste podržali otvaranje tog rudnika ukoliko bi Srbija dobila garancije od Nemačke i Evropske unije da će biti poštovani svi ekološki standardi zaštite okoline?’, 52,1 odsto se izjasnilo negativno, 33,7 odsto bi u tom slučaju podržalo otvaranje rudnika, dok je 14,2 odsto građana Srbije ni u tom slučaju nema stav.

Urednik NSPM-a Đorđe Vukadinović je agenciji Beta kazao da vlast svojom intenzivnom prolitijumskom kampanjom u poslednjih mesec dana pokušava da za realizaciju projekta „Jadar“ pridobije neopredeljene građane, ali da u tome nema većeg uspeha.

„Samo osam odsto građana bi promenilo negativan stav prema otvaranju rudnika, ukoliko bi Srbija dobila garancije od Nemačke i Evropske unije da će biti poštovani svi ekološki standardi zaštite okoline“, kazao je Vukadinović.

Prema njegovim rečima, otvaranje rudnika litijuma, među ispitanicima, uglavnom podržavaju pristalice Srpske napredne stranke, „koje bespogovorno podržavaju sve što kaže Aleksandar Vučić“.

„Protivnici projekta su politički disperzivni, među njima ima pristalica opozicije, Socijalističke partije Srbije, i svih ostalih političkih, socijalnih i društvenih slojeva i kategorija“, rekao je Vukadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari