O Brajan: Povremeno s Kurtijem imamo nesuglasice, dešava se to među prijateljima 1Foto: Print screen Glas Amerike Iks

Pomoćnik američkog državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Džejms O’Brajen je večeras izjavio u Prištini da s vremena na vreme imaju nesuglasice s Vladom Kosova, ali je naglasio da se „to dešava među prijateljima“.

 

O’Brajen je za TV Kanal 10 rekao da želi da vidi više diskusije i koordinacije vlada Kosova i SAD pre no što se preduzmu akcije, posebno kada se radi o NATO trupama na severu.

„S vremena na vreme imamo nesuglasice, ali to se dešava među prijateljima. Želimo više koordinacije kada se preduzimaju akcije, posebno kada te akcije mogu uključiti trupe NATO-a u KFOR-u ili na severu. Takođe želimo da imamo više diskusija pre nego što preduzmemo takvu akciju“, rekao je O’Brajen.

„Sve traje duže nego što bi trebalo“, ocenio je O’Brajen dijalog Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa i istakao da SAD podržavaju taj proces.

„Želimo da obe zemlje i sve zemlje u regionu krenu što je brže moguće. Želimo da granice ostanu otvorene za društva da rade zajedno u izvozu robe i da ljudi rade i žive u drugoj zemlji. Želimo da zemlja iskoristi ovu priliku jer ponekad imate priliku i ako je ne iskoristite, nećete je imati još dugo“, rekao je on.

Upitan da li je tokom sastanka s premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem danas dobio bilo kakav pozitivan signal u vezi s dijalogom, O’Brajen je rekao da Kurti shvata da je za Kosovo ovo jedinstven trenutak, a posebno je pomenuo tranzicije na čelu EU i SAD koje, po njegovim rečima, nude dobru priliku za Kosovo.

Dodao je da su on i Kurti danas razgovarali nekoliko sati o ekonomskom napretku Kosova.

„Zapadni Balkan ima zlatne mogućnosti da integriše svoju ekonomiju, ali i da se pridruži jedinstvenom evropskom tržištu, što ide uz plan rasta Zapadnog Balkana koji nudi mogućnosti trgovine energijom, robom i uslugama širom Evrope. Ovo je motor koji dramatično pokreće rast ekonomije, tako da mi je veoma drago što je Kosovo postalo deo ove zajednice“, rekao je on.

O’Brajen je rekao da su SAD svesne da se na Kosovu „napreduje u integraciji Srba“, ali je dodao da su sa Kurtijem razgovarali o različitim pristupima koje bi od sada trebalo da imaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari