O' Brajan za Kanal 10: Obećano nam da će Radoičić biti procesuiran, nakon Banjske Srbija povukla svoje nasilne elemente 1foto: F. S./ATAImages

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejms O’Brajan (James O’Brien) je u emisiji „Politico“ sa Kuštrimom Sadikom (Kushtrim Sadiku) rekao da je na severu tokom prošle godine došlo do poboljšanja tamošnje bezbednosne situacije, posebno spomenuvši doprinos NATO-a, KFOR-a i Kosovske policije u ovom delu.

Međutim, O’Brajan je naglasio da je Srbija posle Banjske preduzela korake da povuče svoje nasilne elemente, što je, prema njegovim rečima, uticalo na bolje stanje.

Prema njegovim rečima, važno je da Kosovo građanima na severu pruži poverenje da mogu da imaju budućnost, a naglasio je da to ima veze sa „ljudima koji veruju institucijama“.

„Važno je da vaša vlada ukaže poverenje građanima na severu koji ovde imaju budućnost kao pojedinci i kao pripadnici srpske zajednice. Takvo verovanje sve čini mnogo lakšim, čak i ako preduzmemo korake za planiranje, komunikaciju i nenasilje. Na kraju, reč je o ljudima koji veruju institucijama”, rekao je on.

Upitan da li vidi vezu između srpske države i Banjske, O’Brajan je odgovorio: „Mislim da smo mnogo razgovarali o tome. Ono što vidimo jeste da je srpska država preduzela akcije da smanji verovatnoću nasilja, a za nas je to veoma važno“.

On je istakao da Radoičića, koji je priznao odgovornost za napad u Banjskoj, treba procesuirati, za šta je istakao da im je obećano da će se to desiti.

Očekujemo od Kosova slanje nacrta statuta ZSO Ustavnom sudu

O’Brajan je kazao da Kosovo treba da pošalje Asocijaciju opština sa srpskom većinom Ustavnom sudu.

„Slanje Asocijacije na Ustavni sud je osnovna obaveza. Ne očekujemo to samo od premijera Kurtija, već smo to očekivali i od nekih prethodnih premijera. To očekujemo od Kosova“, rekao je O’Brajan.

Naglasio je da je Asocijacija način na koji slične opštine mogu razmenjivati iskustva i razgovarati o tome kako će rešavati probleme.

„Asocijacije su veoma uobičajene u Evropi, koliko mi znamo, postoji više od 400 takvih asocijacija širom Evrope. Asocijacija ne stvara novu vladu ili dodatni sloj vlasti, već je mehanizam za koordinaciju, kao što to vidimo u severnoj Italiji, na ostrvima Švedske ili u Belgiji“, rekao je O’Brajan u razgovoru za „Politiko“.

On je istakao da je trenutak da srpski građani potpuno žive na Kosovu, zbog čega je, prema njegovim rečima, važno da Kosovo pošalje Asocijaciju na Ustavni sud, naglašavajući da se „to vidi kao nešto normalno širom Evrope“.

„S vremena na vreme imamo nesuglasice, ali to se dešava među prijateljima“.

Govorio je o odnosima Kosova i SAD.

On je rekao da s vremena na vreme imaju nesuglasice sa Vladom Kosova, ali je naglasio da se „to dešava među prijateljima“.

O’Brajan je istakao da želi da vidi više diskusija i koordinacije Vlade Kosova sa SAD pre nego što preduzme određene akcije, posebno kada se radi o NATO trupama na severu, prenosi Gazeta10.

„S vremena na vreme imamo nesuglasice, ali to se dešava među prijateljima. Želimo da imamo više koordinacije kada se preduzimaju akcije, posebno kada te akcije mogu uključiti NATO trupe u KFOR-u ili na severu. Želimo da imamo više diskusija pre nego se preuzme bilo kakva akcija“, rekao je O’Brajan.

O dijalogu BG i PR: „Sve traje duže nego što bi trebalo“

Ovako proces dijaloga Kosova i Srbije, O’Brajan, koji je istakao da SAD podržavaju ovaj proces.

On je naglasio da zemlja treba da iskoristi ovu priliku, jer prema njegovim rečima, u suprotnom, Kosovo možda neće imati ovu šansu još dugo.

„Želimo da obe zemlje i sve zemlje u regionu napreduju što je brže moguće. Želimo da granice ostanu otvorene kako bi društva zajedno radila na izvozu dobara, proizvoda, i kako bi ljudi radili i živeli u drugim zemljama. Želimo da zemlja iskoristi ovu priliku, jer ponekad imate samo jednu šansu, a ako je ne iskoristite, nećete je imati još dugo“, rekao je O’Brajan.

Na pitanje da li je tokom sastanka dobio neku poruku ili pozitivan signal od premijera u vezi sa dijalogom, O’Brajen je rekao da Kurti razume da je za Kosovo ovo jedinstven trenutak, te je posebno pomenuo predstojeće tranzicije u EU i SAD, koje, prema njegovim rečima, pružaju dobru priliku za Kosovo.

„Kurti razume da je ovo jedinstven trenutak, jer se dešavaju sve te tranzicije. Evropska unija će imati novog komesara, dakle novo osoblje koje će nadgledati proces integracije u EU, a u SAD imamo izbore, i znamo da će i tamo biti tranzicija“, rekao je O’Brajan.

„SAD svesne da se napreduje u integraciji Srba“

O’Brajan je kazao da je sa premijerom Kosova, Aljbinom Kurtijem, razgovarao nekoliko sati o ekonomskom napretku Kosova.

Pomoćnik državnog sekretara je istakao da je važno da Kosovo ne bude zanemareno, već da bude deo diskusija i trke koje mnoge zemlje vode za nove investicije.

„Zapadni Balkan ima zlatne prilike da integriše svoju ekonomiju, ali i da se pridruži jedinstvenom evropskom tržištu, što je u skladu sa planom rasta za Zapadni Balkan. Ovaj plan nudi mogućnosti za trgovinu energijom, robom i različitim uslugama širom Evrope. To je motor koji dramatično pokreće ekonomski rast, zbog čega mi je drago što je Kosovo postalo deo ove zajednice“, rekao je O’Brajan.

On je naglasio da je Kurtijem takođe razgovarao o mogućnostima da Kosovo brže napreduje prema Evropi.

Kazao je da su su SAD svesne da se napreduje u integraciji Srba, ali je dodao da su sa Kurtijem razgovarali upravo o različitim pristupima koji treba da se preduzmu u budućnosti.

„Razgovarali smo o tome kako brže napredovati ka Evropi. Znamo da se postiže napredak u integraciji građana na severu, posebno srpske zajednice, pa smo razgovarali o različitim pristupima koji bi mogli da se preduzmu“, rekao je pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari