O čemu je govorila delegacija SCG na zasedanju Generalne skupštine UN pre 20 godina? 1Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Pre dvadeset godina, u septembru 2004. godine, na 59. redovnom zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, ministar inostranih poslova Srbije i Crne Gore, Vuk Drašković, u celosti je posvetio svoj razgovor sa tadašnjim generalnim sekretarom UN Kofijem Ananom pitanju položaja Srba na Kosovu.

Tom prilikom, prema pisanju Danasa, Drašković je preneo Ananu snažnu podršku u očuvanju verskih, nacionalnih i kulturnih prava Srba, kao i u obezbeđivanju njihove bezbednosti i slobode kretanja, a od njega dobio čvrsta uverenja da će svetska organizacija preduzeti sve neophodne mere kako bi zaštitila prava Srba na Kosovu, pisali su mediji.

Drašković je dodatno naglasio da status Kosova mora ostati u okvirima Rezolucije 1244 UN, uz striktno poštovanje principa nepromenljivosti državnih granica na Balkanu. On je istakao da Kosovo ne sme postati tačka sukoba između Srbije i Crne Gore i Albanije, već most saradnje i pomirenja, te evropski region otvoren za sve susede – Srbiju i Crnu Goru, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, i Albaniju.

Nakon sastanka je potvrđeno da je Anan ponovio čvrste garancije da će UN učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi se osigurala bezbednost Srba na Kosovu. Takođe, Anan je podržao veći angažman međunarodne zajednice u procesu povratka prognanih Srba na njihova ognjišta.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

Vučić je u svom govoru u okviru Generalne debate na 79. zasedanju Generalne skupštine UN u utorak 24. septembra 20 godina kasnije, takođe naglasio važnost Rezolucije 1244, ističući da ona osigurava suverenitet Srbije nad Kosovom.

Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, usvojena 10. juna 1999. godine, okončala je rat na Kosovu i postavila okvir za međunarodno prisustvo na teritoriji.

Za Beograd, Rezolucija ostaje osnova za tvrdnju da je Kosovo deo njenog teritorijalnog integriteta, iako se kosovska strana poziva na nezavisnost proglašenu 2008. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari