O čemu su razgovarali Manuel Saracin, Kurti i Osmani? 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Specijalni predstavnik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin razgovarao je danas sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

Kako prenosi Beta Kurti je sa Saracinom razgovarao o napretku u primeni sporazuma o mobilnosti (putovanju samo na ličnim kartama) u Berlinskom procesu, regionalnoj saradnji i očekivanjima od sledećeg samita koji će se održati u Berlinu na 10. godišnjicu pokretanja.
„Premijer je podsetio na važnost otpočinjanja implementacije sporazuma o putovanju sa ličnim kartama između Kosova i Bosne i Hercegovine, koji omogućava slobodno kretanje građana, pre sledećeg samita“, navodi se u saopštenju vlade Kosova.

Takođe je istakao da je Kosovo 16. maja u Kotoru, zatražilo da Zapadni Balkan postane deo Uprave za borbu protiv pranja novca (AMLA) Evropske unije radi povećanja finansijskog integriteta i jačanja saradnje u borbi protiv finansijskog kriminala, što je postao deo zajedničkog saopštenja sa samita u Kotoru.

Kurti je ocenio da je Berlinski proces platforma na kojoj se države regiona obavezuju na regionalnu saradnju i ekonomsku integraciju.

U saopštenju se zaključuje da su zajedničko regionalno tržište proizašlo iz Berlinskog procesa zajedno sa Planom rasta prilike za razvoj Zapadnog Balkana i ubrzanje reformi za članstvo u Evropskoj uniji.i ističe da je Kosovo proaktivno i doprinosi tom važnom procesu.
Dok je Vjosa Osmani zatražila podršku Nemačke za jačanje međunarodnog položaja Kosova i članstvo u međunarodnim organizacijama, saopšteno je iz njenog kabineta.

„Predsednica Osmani je istakla posvećenost Kosova procesu evropskih integracija, izrazivši zahvalnost na podršci Nemačke. Ona je, posebno, istakla punu podršku Berlinskom procesu i sporazumima koji proizlaze iz tog procesa. Istovremeno, predsednica Osmani je iznela potrebu za nastavkom nemačke podrške jačanju međunarodnog položaja Kosova kao i ispunjenju aspiracija za članstvo u Savetu Evrope, NATO, EU i drugim međunarodnim organizacijama“, navodi se u saopštenju.

Saracin u ime Nemačke kontinuirano traži od Kosova i Srbije da sprovedu Ohridski sporazum. Nemačka je bila među zemljama koje su blokirale članstvo Kosova u Savetu Evrope, tražeći zajedno sa Francuskom i Italijom da se nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom uputi na razmatranje Ustavnom sudu pre odlučivanja o članstvu u Komitetu ministara SE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari