Kandidati za gradonačelnike najvećih gradova u Srbiji – Beograda, Novog Sada i Niša uglavnom su poznati. Potpuno neizvesno će biti u Novom Sadu i Nišu, dok će se izborna trka u prestonici, kako potvrđuju stručnjaci, svesti na dva imena.


Aktuelni gradonačelnici Dragan Đilas, Igor Pavličić i Miloš Simonović, svi iz DS, rado bi zadržali funkcije i u sledećem mandatu. Međutim, iako nezvanična predizborna kampanja uveliko traje, i bar za Srbiju neobično je personalizovana, odluku će na kraju doneti postizborne koalicije, odnosno odbornici u skupštinama gradova na osnovu instrukcija iz stranačkih centrala, jer se o čelnim ljudima gradova odlučuje „posredno“.

Birači će na glasanju zaokruživati samo izborne liste. Ako na primer u Beogradu lista DS osvoji najviše glasova zbog Đilasa, to ne znači da gradonačelnik neće biti Aleksandar Vučić ako partije naprave takav postizborni aranžman. S obzirom na to da su parlamentarni i lokalni izbori i ove godine spojeni, može se očekivati da će se dogovori o novoj republičkoj vlasti preneti na nivo najvećih gradova, po modelu iz 2008. godine.

STRATEDŽIK: ĐILAS APSOLUTNI FAVORIT

Zasad su poznata četiri kandidata za gradonačelnika Beograda – Dragan Đilas (DS), Aleksandar Vučić (SNS), Aleksandar Popović (DSS) i Nemanja Šarović (SRS). Socijalisti, LDP i URS još nisu odlučili o svom favoritu. Spekuliše se da bi stranke Čedomira Jovanovića i Mlađana Dinkića mogle da podrže Đilasa, a da će koalicija SPS-PUPS-JS nastupiti u kampanji s „timom za Beograd“, bez isticanja jednog pojedinca.

Svetlana Logar iz Ipsos Stratedžik Marketinga ističe za Danas da je, prema istraživanjima, Dragan Đilas „apsolutni favorit“ u trci za gradonačelnika. „Ostali kandidati će, naravno, imati neku podršku građana, ali to neće biti ni blizu Đilasovom rejtingu. Čak se može reći da mu ni Aleksandar Vučić nije pravi konkurent“, ukazuje Logarova. Kako dodaje, ono što Đilasa izdvaja od ostalih kandidata je stav građana o njemu kao ličnosti, a ne kao funkcioneru DS.

„Mislim da bi čak postojao „obrnuti efekat“ ako bi se Đilas vezao za DS, jer bi mu to umanjilo popularnost. Birači se najčešće odlučuju za političara lično, bez obzira kojoj stranci pripada. Veoma je važno to da li će poruka DS da bude jasna u tom smislu da ako građani glasaju za Skupštinu grada glasaju i za Đilasa“, zaključuje Svetlana Logar.

JAKA ČETVORKA U NOVOM SADU

U trci za gradonačelnika Novog Sada biće troje advokata, magistar političkih nauka, ekonomista i istoričar. Sadašnji gradonačelnik Igor Pavličić (DS) po struci je advokat, baš kao i najozbiljniji konkurenti za prvu gradsku fotelju – naprednjak Miloš Vučević i Maja Gojković iz Ujedinjenih regiona.

Pavličić očekuje pobedu DS na svim nivoima, a njegovi izborni aduti su dosad urađeni infrastrukturni poslovi. Želi da u obnovljenom mandatu uspešno završi i preostale komunalne investicije. S druge strane, Vučević će u kampanji potencirati investicije i rešavanje nagomilanih problema u komunalnom sektoru.

Bivša gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković, predsednica Narodne partije koja deluje u URS, tražila je promenu izbornog sistema, kako bi se prvi ljudi lokalnih samouprava birali neposredno. Pošto do promene nije došlo, Gojkovićevoj, koja je 2004. kao kandidat SRS pobedila na prvim i jedinim direktnim izborima za gradonačelnika pod sloganom „Naša Maja“, ostaje da se nada da će ove 2012. postizborna koaliciji biti takva da joj omogući povratak na čelnu funkciju.

Dodatnu dinamiku ovim izborima u Novom Sadu daće Aleksandra Jerkov, kandidatkinja Lige socijaldemokrata Vojvodine. „Mi znamo da prestonici Vojvodine treba gradonačelnik kojem će smetati što je gradonačelnik Beograda druga osoba u Srbiji, a gradonačelnik Novog Sada nije treća“, poručila je Jerkov, čija kandidatura bi mogla da Pavličiću oduzme bar pet, šest odsto glasova.

DSS i SRS su najavili da će nosioci njihovih izbornih lista biti predsednici stranačkih gradskih odbora Borko Ilić i Đurađ Jakšić, dok LDP još nije odlučio o svom kandidatu.

TRKA U NIŠU POTPUNO OTVORENA

Osim URS i SNS, koji su već saopštili potencijalne kandidate za gradonačelnika Niša, ostale partije to još nisu učinile, pozivajući se na to da će konačnu odluku doneti stranačke centrale. Kandidata su prvi istakli „dinkićevci“, a to je Branislav Jovanović, republički poslanik, član Predsedništva URS i izvršni direktor Direkcije za izgradnju grada. Naprednjački favorit je Zoran Perišić, poznati kardiolog, koji je iznenadio javnost nedavnim ulaskom u politiku.

S druge strane, kako nam je rekao aktuelni gradonačelnik Miloš Simonović, u DS će se o tome tek odlučivati. Kako nezvanično saznajemo, najozbiljniji kandidati demokrata su upravo Simonović i predsednik gradske opštine Medijana Dragoslav Ćirković.

Niški socijalisti se takođe nisu zvanično odredili, ali Danasovi izvori kažu da postoji „interni dogovor“ da njihov kandidat za gradonačelnika bude Igor Novaković, predsednik gradske opštine Palilula, a kandidat za predsednika Skupštine grada Mile Ilić, koji je na toj funkciji i sada. Ilić je univerzitetski profesor, republički poslanik i istaknuti kadar SPS iz vremena Slobodana Miloševića.

Radikali još nisu odlučivali, ali kao najozbiljniji kandidati izdvajaju se Dragan Vukadinović, neuropsihijatar i predsednik odborničke grupe SRS u Skupštini grada i republički poslanik Nikola Savić. U LDP kažu da će sve zavisiti od izbornih rezultata, ali smatraju da bi najbolji kandidati bili Predrag Jelenković, šef odborničke grupe LDP u Skupštini grada i menadžer Gradskog odbora i Nebojša Ranđelović, potpredsednik LDP, republički poslanik i profesor na Pravnom fakultetu u Nišu.

Milan Lapčević, šef odborničke grupe DSS u Skupštini grada i republički poslanik, navodi za Danas da je isticanje kandidata za gradonačelnika potpuno besmisleno, „pošto ih neće birati građani“. „Mi još nismo odredili nosioca liste, ali pretpostavljam da ću to biti ja“, navodi Lapčević.

Najavljeni kandidati

Beograd: Dragan Đilas (DS), Aleksandar Vučić (SNS), Aleksandar Popović (DSS) i Nemanja Šarović (SRS).

Novi Sad: Igor Pavličić (DS), Maja Gojković (URS), Miloš Vučićević (SNS), Aleksandra Jerkov (LSV), Borko Ilić (DSS) i Đurađ Jakšić (SRS).

Niš: Miloš Simonović ili Dragoslav Ćirković (DS), Zoran Perišić (SNS), Igor Novaković (SPS), Branislav Jovanović (URS), Milan Lapčević (DSS), Dragan Vukadinović ili Nikola Savić (SRS), Predrag Jelenković ili Nebojša Ranđelović (LDP).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari