O kandidatu posle izbora u DS 1FoNet/Božidar Petrović

Opozicione stranke proevropske orijentacije nemaju još nikakve razgovore o eventualnom zajedničkom kandidatu za predsedničke izbore 2017, tvrde Danasovi izvori u ovim strankama.

Ovo potvrđuje tezu da se za bilo kakve ozbiljnije razgovore na ovu temu čeka ishod unutrašnjih izbora u Demokratskoj stranci, ali i jasnija situacija ko će biti predsednički kandidat Srpske napredne stranke. Pojedini mediji objavili su ovih dana da je aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić započeo predsedničku kampanju, ali takve navode nije bilo ni na koji način moguće proveriti u njegovom kabinetu. Iz stranke koju je osnovao – SNS – takođe nije bilo nikakvih reagovanja ovim povodom.

U prvom intervjuu nakon reizbora za potpredsednicu Vlade i ministarku Zorana Mihajlović na pitanje da li će se kandidovati na predsedničkim izborima, nije odgovorila direktno. „Mislim da je to funkcija za kraj političke karijere, a ja svoju ne planiram još da završim. I još nešto. Niko ne može da pobedi na izborima za predsednika bez podrške Aleksandra Vučića. Vučić jedini može da osvoji ili da obezbedi nekome dovoljan broj glasova za pobedu“, navela je Mihajlovićeva.

Može se očekivati da će premijer Vučić održavati još neko vreme stratešku prednost, ne otkrivajući da li će se sam kandidovati na predsedničkim izborima ili ima favorita koji će „trčati predsedničku trku“. U tom kontekstu on može da koristi i promene u Vladi Srbije – prema pojedinim izvorima našeg lista Vučić će sredinom septembra uvesti dva nova ministarstva, za ekologiju i za evropske integracije. Međutim, drugi sagovornici smatraju da će se to dogoditi oko Nove godine i da će značiti pravi početak intenzivne predsedničke kampanje.

Prema dosadašnjem iskustvu, promene vlasti u Srbiji odigravale su se na predsedničkim izborima, tako da se očekuje da će Vučić svim silama nastojati da umanji šanse eventualnog opozicionog kandidata.

Takva ličnost, uprkos sporadičnim najavama da će biti nestranačka i već poznata u javnosti, zasad nije na vidiku. Akademik Dušan Teodorović, koji se pominje u delu javnog mnjenja, zbog svoji oštrih istupa protiv vlasti, nema dovoljno profilisane stavove po pitanju onog što se smatra da će biti tema na predsedničkim izborima – a to su Kosovo, Evropa i Rusija. Ovo tvrde sagovornici Danasa iz opozicije koji smatraju da tema demokratije, medija i cenzure neće biti dovoljna za pobedu na predsedničkim izborima. U tom kontekstu, oni ne daju dovoljno šansi ni eventualnoj kandidaturi zaštitnika građana Saše Jankovića ili nekoj drugoj poznatoj ličnosti iz javnog života.

Sve te konstrukcije su još pod znakom pitanja budući da će predsednički izbori biti proba za prećutni politički pakt između lidera radikala Vojislava Šešelja i Aleksandra Vučića. Nije jasno da li bi taj pakt „izdržao“ ako bi oni bili rivali na predsedničkim izborima, budući da su svi Šešeljevi politički napadi koncentrisani na Nikolića, ali i ljude u Srpskoj naprednoj stranci koji se još uvek ubrajaju u njegove. To što sin predsednika Srbije Radomir Nikolić nije u prvom ešalonu rukovodstva partije ne znači da u vrhu SNS nije ostalo još onih koji bi mogli biti lojalni Nikoliću i koji njemu duguju politički uspon. Prema izvorima Danasa, oni se mogu prepoznati po tome što su na meti napada Šešeljevih radikala u parlamentu, javnosti i na društvenim mrežama. Međutim, ukoliko se Šešelj kandiduje na predsedničkim izborima, pakt će moći da važi samo ukoliko njegovi napadi budu usmereni prevashodno na opozicionog kandidata. Najvećem delu biračkog tela SNS, odnosno njegovom čvrstom jezgru, Šešelj i radikali su politički bliski, tako da svako otvaranje šireg fronta po ovoj liniji vodi osipanju podrške. I to uprkos svim keč ol parametrima, odnosno nastojanju da se SNS izgradi kao partija koja može da apsorbuje širok spektar opredeljenja birača.

S druge strane, pokušaj dogovora opozicije da bar načelno može da ima jednog predsedničkog kandidata propao je još prilikom dogovora za parlamentarne izbore. Reč je o danu odluke kada se čekalo da Bojan Pajtić potpiše koalicioni sporazum sa Čedomirom Jovanovićem i Borisom Tadićem koji je sadržavao i ovu temu, a koji je iznenada završen razvrgavanjem saradnje i samostalnim nastupom Demokratske stranke na izborima.

Radulović bi podržao Teodorovića

Lider pokreta DJB Saša Radulović nedavno je izjavio da se o predsedničkim izborima u ovom pokretu razmišlja, ali dodaje da je rano da o tome govori. On smatra da je zajednički kandidat opozicije moguć i navodi da je bitan kredibilitet i integritet osobe. Na pitanje da li bi pokret podržao akademika Dušana Teodorovića, ako se kandiduje, odgovorio je potvrdno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari