O Kosovu brine i "građanska Srbija": Kako sagovornici Danasa komentarišu sastanak inicijative ProGlas i Momčila Trajkovića? 1Foto: Facebook/Pokret za KiM, Ilustracija: Danas

Inicijativa ProGlas sastala se sa Momčilom Trajkovićem i delegacijom Srba sa KiM u trenutku kulminacije političke krize na Severu pokrajine, usled zatvaranja niza srpskih institucija u opštinama sa srpskim stanovništvom.

Naši sagovornici slažu se da je važnost ovog sastanka neupitna kao i da trenutna vlast u Beogradu koristi situaciju srpske zajednice na severu Kosova u svoju političku korist.

Članovi Inicijative ProGlas sastali su se delegacijom Srba sa Kosova i Metohije kako bi razgovarali o položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, pružanju demokratskog otpora politici premijera Kosova, Aljbina Kurtija, kao i kritičkoj analizi odnosa vlasti u Srbiji prema srpskoj zajednici na Kosovu.

Momčilo Trajković rekao je da je posebna pažnja tokom sastanka bila usmerena na diskusiju o novoj strategiji ove delegacije, i podsetio na raniji susret ove delegacije sa akademicima koji je takođe imao isti cilj.

Sastanak Proglasa sa delegacijom Srba sa KiM dolazi u trenutku velike nestabilnosti na severu Kosova koja je uzdrmala srpsku zajednicu budući da su proteklih meseci zatvorene ključne srpske institucije na Severu Kosova, uključujući škole, bolnice, opštinske kancelarije i druge javne službe .

Ove institucije su bile pod direktnom kontrolom ili finansiranjem iz Beograda, a njihovo zatvaranje deo je šireg konteksta kulminacije političkih tenzija između Prištine i Beograda, koje su dodatno otežale svakodnevni život Srba na Kosovu.

Srđan Milivojević, poslanik Demokrtaske stranke kaže za Danas da ovaj sastanak smatra važnim, jer je, kako ističe, neophodno da makar neko čuje šta preživljavaju i šta predlažu Srbi sa Kosova i Metohije.

O Kosovu brine i "građanska Srbija": Kako sagovornici Danasa komentarišu sastanak inicijative ProGlas i Momčila Trajkovića? 2
foto FoNet Aleksandar Mijailović

– Srbi na Kosovu i Metohiji su u najtežem položaju od 1999. U tu situaciju ih je svesno i sa umišljajem doveo Aleksandar Vučić sa svojim koalicionim partnerom Aljbinom Kurtijem. Oni su bukvalno otpisani od strane ove izdajničke vlasti, koja je Kurtiju očigledno dala odrešene ruke da radi sve što hoće, ne bi li proterivanjem preostalih Srba rešio pitanje Kosova i Metohije na način na koji to želi i koji je Aleksandar Vučič obećao da će biti rešeno – kaže naš sagovornik.

Milivojević ocenjuje da je skandalozna činjenica da do sada nije bila sazvana sednica makar skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, ako već ne sednice Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o eskalaciji trenutne krize.

Zaključuje da su razmere političke krize u kojoj se Srbija nalazi ovoga trenutka velike, i da je neophodno da za isti sto sednu „svi oni koji su za slobodnu Srbiju“.

Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta, ocenjuje da je održavanje ovog sastanka izuzetno značajno jer pokazuje da je za temu Kosova zainteresovana i ona tzv. „građanska Srbija“, koju vlast u svojoj svakodnevnoj retorici karakteriše kao državne neprijatelje i izdajnike i plaši svoje birače.

O Kosovu brine i "građanska Srbija": Kako sagovornici Danasa komentarišu sastanak inicijative ProGlas i Momčila Trajkovića? 3
foto FoNet/TV FoNet

– Ovaj sastanak je jedan od dokaza da to nije istina i da su izdajnici u stvari oni poput Vučića koji se decenijama kriju iza nacionalizma – dodaje.

Parović ističe da je još jedan važan aspekt ovog sastanka to što pokazuje potrebu za što širom opozicionom političkom platformom koja će tretirati sve teme od značaja i uz pomoć koje će se artikulisati energija pobunjenog naroda i usmeriti ka promeni vlasti, a da je to jedini način da se pomogne i Srbima na KiM. Zaključuje da bi stvaranje ovakve platforme pomoglo u rešavanju i drugih problema koji utiču na građane Srbije, poput litijuma, koji je trenutno najaktuelnija tema.

Aleksandar Olenik, član predsedništva LSV-Vojvođani, kaže za Danas da većina Srba sa severa Kosova ne shvata ili neće da shvati da ih i sadašnji režim u Beogradu koristi samo kao sredstvo za opstanak vlasti, a da je to ono sa čim je većina Srba južno od Ibra odavno bila prinuđena da shvati i prihvati.

Aleksandar Olenik
foto FoNet Milica Vuckovic

Od pre nekoliko dana je jasno da su sada i Srbi sa severa Kosova u istom položaju kao i ovi sa Juga, odnosno da žive pod vlašću iz Prištine. Pored toga, sada je još vidljivije da Srpska lista više nikoga ne predstavlja i da nemaju nikakav politički uticaj.

– U ovakvim okolnostima, postoji otvoren politički prostor za novo organizovanje Srba sa Kosova. Po našem mišljenju, ta nova organizacija Srba bi morala da zastupa svoje interese a ne interese Aleksandra Vučića. U tom smislu, mislim da gospodin Trajković sa ostalima traži saveznika u Beogradu – objašnjava naš sagovornik.

Olenik u pitanje stavlja da li je inicijativa ProGlas „prava adresa“, ali da svakako pozdravlja novo organizovanje Srba sa Kosova.

– To je najsličnije politici Olivera Ivanovića koji je uvek zastupao prvo interese Srba sa Kosova pa tek onda zvaničnog Beograda. Bez novog političkog organizovanja, Srbi sa Kosova će ostati samo sredstvo za produženje Vučićeve vlasti – ocenjuje.

Naš sagovornik zaključuje da su pored udruženja građana i pojedinaca, jedini partner novoj organizaciji Srba sa Kosova opozicine stranke koje odavno govore da je Kosovo, defakto, nezavisno.

Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli, kaže za Danas da podržava sve oblike komunikacije i zajedničkog nastupa protivnika vlasti, a pogotovo po pitanju Kosova i Metohije, s obzirom na teško stanje u koje su Srbi na KiM dovedeni ponašanjem Prištine i „kapitulantskim stavom zvaničnog“ Beograda.

O Kosovu brine i "građanska Srbija": Kako sagovornici Danasa komentarišu sastanak inicijative ProGlas i Momčila Trajkovića? 4
foto FoNet Milica Vučković

– Činjenica je da u jednom dužem periodu deo ovdašnje tzv. građanske opozicione javnosti nije previše obraćao pažnju na težak položaj Srba na KiM i za pohvalu je ukoliko se taj stav menja – zaključuje naš sagovornik.

Podsećamo da je Momčilo Trajković tokom konferencije za medije na kojoj se govorilo o sadržini sastanka sa inicijativom ProGlas najavio i susret sa predstavnicima celokupne opozicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari