Svaka prilika tokom šestomesečnog predsedavanja Srbije Komitetom ministara Saveta Evrope (SE) korišćena je za skretanje pažnje na problem Kosova i Metohije koji nije samo unutrašnji problem Srbije, nego regiona i Evrope – rekao je juče Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova Srbije.

Svaka prilika tokom šestomesečnog predsedavanja Srbije Komitetom ministara Saveta Evrope (SE) korišćena je za skretanje pažnje na problem Kosova i Metohije koji nije samo unutrašnji problem Srbije, nego regiona i Evrope – rekao je juče Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova Srbije.
On je na konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova, organizovanoj povodom završetka predsedavanja Srbije SE, naglasio da je kao predsednik Komiteta govorio o promociji evropskih vrednosti, uvek govorio da se problem KIM mora rešavati baš u skladu s tim vrednostima.

U 2008. bez političkih uslovljavanja

– Nadam se da sledeće godine Srbija neće biti politički uslovljavana saradnjom sa sudom u Hagu i očekujem da se to pitanje u najskorije vreme reši. Vlada je dala jasan znak da čini sve da se saradnja s Tribunalom uspešno reši – rekao je Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova. On je ukazao da je parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU pokazatelj da je sadašnja saradnja s Haškim tribunalom povoljna.

Prema njegovim rečima postizanje konsenzusa, kao evropske vrednosti, u odnosu na KIM podrazumeva da ovaj problem mora biti rešen tako da njime budu zadovoljni Beograd, Priština i međunarodna zajednica.
– Rezolucija 1244 definiše sve institucionalne i bezbednosne parametre na KIM. Ukoliko želimo da je menjamo moramo to učiniti tako da to niko ne dovede u pitanje. Jedini način za to je da se Savet bezbednosti UN nedvosmisleno izjasni o tome. U razgovorima u Berlinu istakao sam sve posledice kršenja Rezolucije 1244 i unilateralnog priznavanja Kosova. Nemačka je svesna posledica i očekujem da će biti trezven glas kada se EU bude određivala prema Kosovu – naveo je Jeremić.
Ministar spoljnih poslova je istakao da je Srbija vrlo blizu ukidanju monitoringa, a da pokretanje tog pitanja očekuje već tokom narednog predsedavanja Slovačke. On je dodao da Srbija iz moralnih razloga nije pokretala ovo pitanje tokom svog predsedavanja.
Jeremić je dodao da je ocena najviših zvaničnika SE i drugih institucija da je Srbija u poslednjih deset godina bila najuspešnija zemlja predsedavajući SE i da je pokazala da ima međunarodni kapacitet i kredibilitet za predsedavanje evropskim organizacijama. Kao dobar primer predsedavanja, pod sloganom „Jedna Evropa – naša Evropa“, naveo je to što je Srbija uspela da doprinese konsenzusu o 10. oktobru kao Evropskom danu borbe protiv smrtne kazne i donošenju zajedničkog zaključka o primeni Memoranduma o razumevanju EU i SE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari