Šefovi diplomatija Evropske unije juče su zaključili da se „još temeljito“ u martu mora razgovarati o upućivanju misije u Srbiju da utvrdi činjenice o saradnji Beograda s Haškim sudom, imajući u vidu i da haški tužilac Serž Bramerc ne smatra da bi to baš bilo uputno.

To je juče , na završetku zasedanja šefova diplomatija EU, izjavio predsedavajući češki ministar inostranih poslova Karel Švarcenberg koji je dodao da bi učinak takve misije EU mogao „u najboljem slučaju biti stvaranje utiska u javnosti“, ali je istakao da i on smatra da bi to moglo imati „suprotan učinak“.

Međutim, kako je podvukao, „možda bi članovi misije stekli veoma povoljne utiske o Srbiji, ali moramo imati na umu da konačnu odluku o punoj saradnji Srbije (s Haškim sudom) donosi Bramerc“. A, Bramerc, po Švarcenbergovim rečima, „ne izgleda jako srećan kad je u pitanju takva misija“.

– Ja bih rekao da čak može imati suprotan učinak i zato temeljito moramo još o tome razmisliti – stavio je do znanja Švarcenberg i zaključio da će ta tema ponovo biti na dnevnom redu ministarskog zasedanja u martu.

Diplomatski izvori EU su agenciji Beta preneli da je Bramerc, u razgovoru prošle nedelje sa zvaničnicima u Briselu, predočio da on ne vidi potrebu i svrsishodnost misije EU koja bi se u Beogradu bavila „stručno-tehničkim i bezbednosnim pitanjima“ na kojima već uveliko rade tužilaštvo i istražni organi Haškog suda. Bramerc je ocenio da bi misija mogla imati određenu ulogu dobijanja političkih utisaka i zaključaka o stepenu i prirodi saradnje srpskih vlasti s Haškim sudom.

Francuski ministar spoljnih poslova Bernar Kušner je rekao novinarima da se odnosi EU i Srbije „dobro odvijaju“, mada, kako je naveo, postoji „određena blokada“ zato što neke zemlje traže da se Ratko Mladić nađe u Haškom tribunalu pre odblokiranja sporazuma o saradnji sa Srbijom.

– Nadam se da će ta prepreka biti otklonjena – naveo je Kušner i dodao da „kada je reč o odlasku misije (EU) u Beograd, to nije prošlo“.

Kušner je dodao i da ga je srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić zamolio da o upućivanju misije EU u Beograd razgovara sa šefovima diplmatije EU. Kušner je rekao da se tu postavlja pitanje sveukupne saradnje Srbije sa Haškim tribunalom, jer su tu i međunarodna zajednica i Haški sud i Evropska unija. Dodao je da je glavni haški tužilac Serž Bramerc prevashodno bio pozitivan kada je u pitanju saradnja Srbije sa Haškim tribunalom, kao i da će Bramerc podneti izveštaj o saradnji Srbije sa tim sudom.

Šef italijanske diplomatije Franko Fratini rekao je da se odnosi sa Srbijom u celini dobro odvijaju, kao i da kada je reč o Euleksu i Kosovu nema većih problema.

Solana predlaže visokog predstavnika u BiH

Prema izvorima zasedanja ministara EU, nije postignut ni dogovor o kandidatu za novog visokog predstavnika EU i međunarodne zajednice u Bosni i Herecegovini, ali je dogovoreno da novog kadidata predloži Visoki predstavnik EU Havijer Solana. Prema tim izvorima, dosadašnji glavni kandidat za to mesto Britanac Emir Džon Spari nije u stanju da odgovori toj obavezi, a mogući novi kandidat je austrijski ambasador u Ljubljani Valentin Incko. Ministri spoljnih poslova članica EU nisu doneli nikakvu odluku ni kada je reč o kandidaturi Crne Gore za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari