O predstavnicima DS i PSG odlučivaće članovi, a ne Skupština slobodne Srbije 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

O tome ko će predstavljati Demokratsku stranku i Pokret slobodnih građana odlučivaće članovi DS i PSG a ne Skupština slobodne Srbije, kažu za Danas predsednici DS Zoran Lutovac i PSG Pavle Grbović, odgovarajući na pitanje da li su spremni da ne budu na listama za naredne izbore, kako to predlaže „Skupština slobodne Srbije“.

Neformalno udruženje intelektualaca „Skupština slobodne Srbije“ uputila je nedavno predlog podele kvota vodećim opozicionim partijama, Stranci slobode i pravde, Narodnoj stranci i Demokratskoj stranci za predstojeće izbore. U dokumentu “Dogovor 4” je objašnjeno je i ko bi trebalo da budu kandidati za predsednika i gradonačelnika Beograda.

Jedan od predloga SSS je i taj da se na listana ne nađu lideri stranaka, a nosioci lista budu nestranačke ličnosti.

Advokat i član SSS Božo Prelević objasnio je da prema svim istraživanjima javnog mnjenja, građani imaju animozitet prema liderima opozicionih stanaka, i to, kako je rekao, ne zato što su loši ljudi, već zato što su već deset godina satanizovani od strane režima.

Ovaj predlog prihvatio je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić.

Zoran Lutovac za Danas kaže da DS već tri godine poziva na jedinstvo opozicije, uvereni da je to jedini način da se ugrozi režim.

– Zbog toga smo spremni da uradimo sve što je moguće kako bi postigli dogovor sa partnerima, pre svih sa SSP, Narodnom strankom i našim partnerima sa kojima smo se udružili oko zajedničke platforme za slobodne izbore – kaže Lutovac.

Kako dodaje, razmotrićemo svaki predlog koji može dovesti do postizanja našeg cilja, jedinstvenog nastupa opozicije.

– Ali, o tome ko će predstavljati DS isključivo će odlučivati članice i članovi DS-a, kao što će, verujem i nadležni stranački organi u SSP-u i NS odlučivati o tome ko će njih predstavljati. Mi nikoga ne uslovljavamo, jer takav pristup teško može dovesti do postizanja dogovora koji je u interesu građana, a čemu smo iskreno posvećeni – ukazuje on.

Sličnog stava je i Pavle Grbović.

On kaže da ne pronalazi sebe ni u predlogu a još manje u obrazloženju tog predloga.

– Nisam nikada bio u vlasti, nisam bio ni saučesnik u izneveravanju očekivanja građana.
O tome da li ću biti na bilo kojoj listi mogu da odlučuju samo i jedino članovi Pokreta slobodnih građana, a ne Skupština slobodne Srbije ili bilo ko ko za sebe prisvaja ulogu moralnog supervizora opozicije – navodi Grbović.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas do objavljivanaj ovog teksta nije odgovorio na naše pitanje.

Podsetimo, SSP, DS i NS već neko vreme pokušavaju da se dogovore o načinu zajedničkog nastupa na predstojećim izborima.

Međutim, iako je dogovor najavljivan za kraj oktobra to se jo uvek nije dogodilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari