Pomenima u svim hramovima SPC, polaganjem cveća i paljenjem sveća kod spomenika „Istina“ u severnom delu Kosovske Mitrovice i protestnim skupom u Beogradu obeležena je osma godišnjica martovskog pogroma nad kosovskim Srbima.

Pomen žrtvama služen je i u srpskoj Crkvi svetih apostola Petra i Pavla u Moskvi, gde je u prisustvu šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića, episkop moravički Antonije podsetio na „ljudske žrtve i oštećene i uništene pravoslavne svetinje “.

Patrijarh srpski Irinej je u besedi posle pomena, koji je služio u beogradskoj Sabornoj crkvi, podsetio na „strašne događaje 17. i 18. marta 2004, kada su zločinci na KiM na očigled cele međunarodne javnosti ubili 20 ljudi, spalili 35 crkava i manastira, 800 srpskih domova i proterali hiljade Srba, koji se ni do danas nisu vratili na svoja ognjišta“.

Episkop raško-prizrenski Teodosije pomen žrtvama pogroma služio je u obnovljenoj Crkvi svetog Nikole u Prištini, koja je takođe stradala u nasilju 2004. Gradske vlasti severne Mitrovice i Zvečana su zajedno s predstavnicima više udruženja i građani kod spomenika “Istina” i na mestu pogibije odali poštu Borivoju Spasojeviću i Jani Tučev, koji su stradali u martovskom nasilju.

Na skupu pod nazivom “Pogrom na Kosovu traje, stop izdaji i zločinima”, koji su na Trgu Republike u Beogradu prekjuče organizovali pokreti Naši i Obraz, prisustvovalo je nekoliko stotina građana. Protest se završio šetnjom do Svetosavskog hrama. Učesnici su nosili slike Vladimira Putina i Ratka Mladića. Skandirali su Mladiću i Radovanu Karadžiću, kao i pogrdne poruke na račun predsednika Srbije Borisa Tadića.

Vojislav Koštunica, predsednik DSS, izjavio je da “još nisu nađeni počinioci nasilja nad Srbima na KiM 2004. i da na godišnjicu tog pogroma albanski separatisti ponovo pozivaju na nasilje i prete da će silom sprečiti održavanje izbora na Kosovu”.

Prema rečima državnog sekretara Ministarstva za KiM Olivera Ivanovića, “uprkos mnogobrojnim obećanjima nisu pronađeni ni inspiratori niti organizatori martovskog pogroma, već je ceh platilo nekoliko direktnih učesnika”. Euleks je saopštio da je 14 osoba proglašeno krivim, a jedna oslobođena.

Maljići: Neće se ponoviti

– Konflikt između Srba i Albanaca traje dugo, ali nasilje kakvo se desilo 17. marta sigurno se neće ponoviti, jer takvih tenzija na Kosovu više nema. Srpska zajednica je prihvatila realnost na Kosovu, bar većina. Tenzija ima još samo na severu, ipak mislim da i tamo niko ne želi konflikt tih razmera – izjavio je Škeljzen Malići, politički analitičar iz Prištine, prenosi Radio KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari