– Liberalno demokratska partija je sinoć u Domu omladinena“ mestu odakle je sve počelo i kome se njeni članovi uvek vraćaju“, obeležila desetu godinu svog postojanja. LDP je zvanično osnovan 5. novembra 2005. godine.

U svom obraćanju prisutnima, predsednik partije, Čedomir Jovanović istakao je da LDP ne postoji samo zbog sebe i da ciljevi stranke nisu lični ciljevi. Kao jednu od karakteristika partije istakao je osećaj usamljenosti, ali ne i napuštenosti. „Ovo nije vreme da guramo glavu u pesak, ono nas obavezuje ne da šminkamo stvarnost, već da kažemo šta treba raditi i ja to radim i želim da nastavim“.

Jovanović je u svom govoru nekoliko puta istakao da je spreman u budućnosti da sarađuje sa Borisom Tadićem, kao i da među njima nikada nije postojao sukob lične prirode. Naglasio je, da su ovih dana “prvi put razgovarali kao ljudi” i da su saglasni o ciljevima sa kojima će nastupati ne da bi ušli u izbornu kampanju niti da bi vodili udruženu hajku protiv SNS, već da bi uspostavili red u onaj deo društva koji je razoren onda kada je nešto trebalo uraditi – “ ne mandati, niti procenti“, bio je jasan Jovanović.

Govoreći o “prirodnoj upućenosti jednih na druge” političkih snaga koje imaju slične ciljeve Jovanović je posebno govorio i o mogućnostima saradnje sa Demokratskom strankom rekavši i da mu je žao što pre pet godina nisu mogli da rade zajedno, ali ako postoji mogućnost da se to napravi danas, želi to da uradi sa onima iz DS kojima je „video u očima razumevanje te ideje, ali i podozrenje, sumnju, nesigurnost i nemoć“.

“Potrebna nam je normalna građanska Srbija, u kojoj vladaju zakoni, Srbija jakih institucija sposobna da prizna greške, u kojoj se popovi mole Bogu a ne pune kubure i puške, u kojoj se ceni ljubav i različitost, Srbija koja će se promeniti i svojom promenom promeniti čitav region”, objasnio je on.

Prisustvom su rođendan stranke uveličale brojne zvanice – funkcioneri LDP, aktivisti, političari, kao i ličnosti iz javnog i političkog života, među kojima su se našli Aleksandra Jerkov, narodna poslanica i portparol DS, Gordana Čomić, narodna poslanica, Ivan Bauer,narodni poslanik i portparol SDPS, Sonja Biserko,predsednica Helsinškog odbora, Latinka Perović, istoričarkakao i Boris Tadić,predsednik Socijaldemokratske stranke, sa kojom LDP vodi pregovore o formiranjau “ građanske alternative“ ovoj vlasti.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari