Obezbediti javnost rada gradske uprave 1Foto:vikipedia

Odlukom Gradskog veća u kragujevačkoj lokalnoj upravi obrazovan je radni tim od jedanaest članova čiji je zadatak izrada nacrta lokalnog antikorupcijskog plana za grad Kragujevac.

Tome će, saopšteno je nakon sednice GV, prethoditi konsultativni proces sa predstavnicima svih relevantnih institucija koje su od značaja za proces primene etičkog kodeksa jedinica lokalnih samouprava i analiza modela LAP-a Agencije za borbu protiv korupcije, kao i drugih antikorupcijskih dokumenta.

Na taj način će, konstatovano je na sednici GV, biti obezbeđeno jačanje preventivnih antikorupcijskih mehanizama na nivou lokalne samouprave koja je identifikovana kao jedna od oblasti posebno osetljivih na korupciju. To je, pored ostalog, jedna od obaveza koja proističe iz Akcionog plana za pregovaranje Srbije o članstvu u Evropskoj uniji za Poglavlje 23.

„Usvajanje i primena lokalnih antikorupcijskih planova u skladu je i sa jednim od ciljeva Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Republici Srbiji za period od 2013. do 2018. godine, usvojene 1. jula 2013. godine. Izradom i usvajanjem LAP, u Kragujevcu će biti obezbeđen transparentan rad lokalne samouprave i podređenih javnih preduzeća, kao i transparentno kreiranje i trošenje budžeta i adekvatan odgovor civilnog društva i medija na korupcijske izazove, konstatovano je na sednici GV, a prenosi Služba informisanja gradske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari