Niko od srpskih policajaca iz istočnog i centralnog Kosova, koji su u februaru na poziv Vlade Srbije napustili Kosovsku policijsku službu, neće se vratiti na posao dok Ministarstvo za Kosovo i Metohiju ne postigne konkretan dogovor sa Euleksom. Srpski policajci koji su napustili KPS u opštini Gnjilane, kako saznaje Beta, „postupaće po dogovoru Beograda i Euleksa i ne očekuju da će početi da rade pre kraja januara, jer tek treba da se stvore uslovi za njihov povratak“.

„Spremni smo da se vratimo na posao, ali čekamo i da se stvore uslovi za to. Euleks je nasledio neke objekte od Unmika, a pojedini tek treba da se naprave ili da se osposobe za upotrebu“, rekao je jedan od suspendovanih srpskih policajaca koji je želeo da ostane anoniman.

Od februara ove godine, kada su nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova na poziv Vlade Srbije napustili Kosovsku policijsku službu, pod plaćenom suspenzijom se na prostoru opština Gnjilane, Kosovska Kamenica, Novo Brdo i Kosovska Vitina nalaze 184 policajca.

Srpski policajci iz istočnog Kosova kao uslov za povratak u Kosovsku policijsku službu traže i otvaranje novih policijskih stanica u Pasjanu, opština Gnjilane, i Ranilugu, opština Kosovska Kamenica. Traže i otvaranje podstanica u Ajnovcu, opština Kosovska Kamenica, i Gornjem Kuscu, opština Gnjilane, pored već postojećih u Vrbovcu, opština Kosovska Vitina i Novom Brdu. Jedan od uslova koji srpski policajci traže za povratak u KPS je da rade samo u srpskim sredinama, kao i povećanje broja srpskih policajaca na prelazima Kapija pet i Kapija šest, preko Končulja i Mučibabe, prema Bujanovcu i Preševu, koje u najvećoj meri koristi srpsko stanovništvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari