Obnovljivi izvori energije prioritet za razvoj 1Aleksandar Vidojević

Gornji Milanovac je Opština sa razvijenom privredom, ali sa druge strane u prethodnom periodu privreda i privrednici nisu bili dovoljno uključeni u razvoj lokalne samouprave i nisu imali pozitivan odnos prema predstavnicima opštinske uprave.

Stoga je osnovni prioritet da se u narednom periodu uspostavi viši nivo saradnje privrede i opštinske uprave, kako bi zajedničkim aktivnostima obezbedili bolju poslovnu klimu, viši nivo kvaliteta života građana i bolje uslove za privlačenje investicija. U tom smislu već su organizovani skupovi na kojima su privrednici i predstavnici opštinske uprave razgovarali na različite teme i na kojima su razmatrane perspektive obezbeđivanja bolje poslovne klime.

Dugoročni prioritet će svakako biti i razvoj industrijske zone, na dve lokacije, u smislu obezbeđivanja uslova za privlačenje stranih investitora i realizaciju direktnih investicija. Realizacijom ovih projekata najveće koristi za lokalnu samoupravu i građane će biti u pogledu unapređenja infrastrukture i otvaranja novih radnih mesta što će povećati kvalitet života u narednom periodu ističe u razgovoru za Danas Aleksandar Vidojević, pomoćnik predsednika opštine Gornji Milanovac, govoreći o tome šta su prioriteti u njegovom radu, s obzirom na to da je zadužen za privredu.

*Nedavno ste govorili o izvorima obnovljive energije, koliko je ta tema bliska ljudima u Vašem kraju?

– Obnovljivi izvori energije su prioritet, u smislu razvoja infrastrukture, kako na državnom tako i na lokalnom nivou. Ova tema je bliska privredi Gornjeg Milanovca, ali je daleko manje poznata građanima. U narednom periodu opštinska uprava će sprovesti veliki broj aktivnosti, kako bi prvenstveno stanovništvo upoznala i edukovala o prednostima korišćenja obnovljivih izvora energije. Opštinska uprava ima u planu izgradnju solarnih elektrana na objektima koji su u njenom vlasništvu, kao i izgradnju solarnog parka u industrijskoj zoni koji bi se gradio po principu privatno-javnog partnerstva. Takođe, za sve zainteresovane građane i privrednike koji imaju u planu izgradnju solarnih elektrana opštinska uprava će obezbediti potrebnu podršku u smislu pojednostavljenja i pomoći kod procedura za obezbeđivanje neophodnih uslova za priključenje na elektroenergetsku mrežu i dozvola za izgradnju. Opštinska uprava je u prethodnom periodu izradila i studiju izvodljivosti za izgradnju solarnih elektrana i uštedu električne energije, koja će biti javno dostupna, što je veoma važno sa aspekta edukacije stanovništva.

*Da li ste zadovoljni koalicijom na lokalnom nivou? Kao socijalista, šta smatrate da je najbitnije?

– Kao trenutno manjinski partner u koaliciji trudimo se da podignemo nivo međusobnog poverenja, što je preduslov u ostvarenju zajedničkog cilja, a to je prosperitet i napredak opštine Gornji Milanovac.
Kao socijalisti prioritet mi je da se nastavi sa dugogodišnjim politikom SPS-a a to je sprovođenje kapitalnih investicija, kao i zalaganje za međusobnu solidarnost i podjednake šanse za sve građane naše opštine.

*Kakva je saradnja Gornjeg Milanovca sa republičkim vlastima?

– Milanovac kao opština svakim danom ima sve bolju saradnju sa republičkim vlastima, a ta saradnja se ogleda u zajedničkom radu na nekoliko kapitalnih projekata, što će u narednom periodu sigurno prepoznati građani naše opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari