Vlada ove države donela je odluku da se priznaju Unmikove diplome i ne može sada druga vlada sa odmahne rukom i kaže ‘oni su svašta radili, mi smo nešto drugo’. Stečena prava se ne mogu degradirati. To je bio jedan od najvećih rezultata koji je otvorio mogućnost početka integracije Albanaca u lokalne samouprave.

Vlada ove države donela je odluku da se priznaju Unmikove diplome i ne može sada druga vlada sa odmahne rukom i kaže ‘oni su svašta radili, mi smo nešto drugo’. Stečena prava se ne mogu degradirati. To je bio jedan od najvećih rezultata koji je otvorio mogućnost početka integracije Albanaca u lokalne samouprave. Obradovićevim nalogom blokira se rad lokalnih i državnih institucija – kaže Halimi.
On je izjavio da se zbog Obradovićeve odluke obratio premijeru Mirku Cvetkoviću, Organizacji za evropsku bezbednost i saradnju i ambasadama koje su bile uključene u politički proces na jugu Srbije. Halimi očekuje da će vlada razmotriti Obradovićevu odluku o nepriznavanju diploma i „sagledati sve posledice“.
Prema njegovoj proceni, nova vlada morala bi ozbiljno da se bavi jugom Srbije, a neki njeni potezi „stavljaju pod ozbiljnu sumnju namere Beograda“ i iniciraju pitanja da li vlada zna stvarno stanje i da li ima plan za rešavanje problema. Halimi tvrdi da predsednici opština Preševo, Medveđa i Bujanovac nisu bili aktivno uključeni u stvaranje nacrta strategije Koordinacionog tela za jug Srbije, koji je pripremljen u Beogradu.
– U strategiji postoji više pogrešnih političkih ocena, poput one da Albanci nisu uključeni u integraciju jer su bojkotovali izbore, što nije tačno. I pored toga što su neke partije bojkotovale, imali smo aktivno učešće Albanaca u izborima. Spremnost za uključivanje u lokalne i državne institucije je uvek postojala. Ako se budu uvažavale primedbe predsednika opština i lokalnih političkih subjekata, nema razloga da se ne uključimo u rad Koordinacionog tela. Tek tada bih očekivao da, nakon duge pauze od 2004, Koordinaciono telo ovde počne i suštinski da deluje – naglašava Halimi.
On ocenjuje da je na jugu Srbije „privreda katastrofalna“, dok privatizacija nije ni počela, a da Koordinaciono telo nije pokazalo interes za rešavanje tih problema. Kao primer, Halimi je 2007. bilo predviđeno da Opština Preševo dobije oko 130 miliona dinara iz Nacionalnog investicionog plana. On tvrdi da je ostvareno svega 30 miliona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari