Obradović: Vreme je da prozapadna opozicija prestane da glumi tatu celoj opoziciji 1foto FoNet/Aleksandar Barda

Apel vlastima da se okonča blokada institucija, ali i izborni proces koji su sačinile Stranka slobode i pravde i politička organizacija Zajedno podržavaju gotovo sve opozicione stranke koje su prešle cenzus na aprilskim izborima. Međutim, sve neće potpisati taj apel iz raznoraznih razloga, ali su spremne da učestvuju u protestima koje bi bile vid pritiska na vlast.

Među onima koji su odlučili da ne potpišu apel, iako su za konačno deblokiranje institucija, je i pokret Ne davimo Beograd.

“Zaista je važno da se ovaj proces okonča i dobro je što pritisak dolazi sa svih strana, jer je Srbija bez parlamenta već tri meseca i jedan čovek se za sve pita. Mi smo pisali i međunarodnoj zajednici i upozorili na ovu situaciju”, objašnjava za Danas Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd.

On ,ipak, pojašnjava da njegova organizacija neće potpisati “apel”, jer je glavni zahtev, da RiK formira komisiju, već ostvaren. Kaže da su u NDBG bili iznenađeni što se to uopšte našlo kao predlog SSP-a i stranke Zajedno.

“Naime, SSP i Zajedno su ponudile drugim opozicionim organizacijama da potpišu apel u kojem je glavni zahtev formiranje komisije koja će nadgledati izbore u Velikom Trnovcu, a RIK je na prethodnoj sednici takvu komisiju već formirao i dao joj dodatne nadležnosti.

Formiranje ovakve komisije došlo je nakon pritiska javnosti i zahteva koji je Ne davimo Beograd uputio još 23. juna. Pravo da učestvuju u radu komisije imaju predstavnici svih političkih stranaka, što je Ne davimo Beograd i iskoristio i ovaj put poslao kontrolore u Veliki Trnovac”, objašnjava Lazović.

Prema njegovim rečima formiranje te komisije verovatno nije dovoljno da se spreči zloupotreba i režim u odugovlačenju izbonog procesa.

Zato zahtevaju i da Republičko javno tužilaštvo pokrene postupak protiv odgovornih osoba koje su sprečili održavanje glasanja tokom prethodnih ponavljanja izbora.

“ Iako NDBG neće da potpiše apel, ukoliko bude nekih protesta, blokada, akcija koje smatramo važnim, jer su još jedan način pritiska na autoritarnu vlast, naravno da ćemo se uvek odazvati i učestvovati”, poručuje Lazović.

Vojislav Mihailović, lider POKS-a kaže za Danas da su poslanici koalicije NADA, koju čini Novi DSS i POKS potpisali taj apel, a da će o eventualnoj radikalizaciji odlučiti kada se završe ovi, peti po redu izbori u Velikom Trnovcu.

“Svakako da narod i država trpe veliku štetu jer u vreme velikih izazova nemamo ni legitimnu skupštinu, ni vladu”, napominje Mihailović.

Iz Demokratske stranke poručuju da ne žele da komentarišu taj apel vlastima, niti žel da dgovore da li je do njih stigao. I u Narodnoj stranci ne preciziraju da li će potpisati, ali kažu da je njihov stav da parlament Srbije mora što pre da bude konstituisan.

“ Nedopustivo je tri meseca posle izbora mi nemamo formiranu skupštinu, dok se Srbija i naši građani suočavaju sa ogromnim problemima, a pre svega suočeni su sa inflatornim udarom i ekonomskom krizom. Podržaćemo sve predloge koji vode rešavanju institucionalne krize”, zaključuje u izjavi za Danas Stefan Jovanović.

Boško Obradović, lider Pokreta Dveri kaže da su se njegova stranka i on lično više puta oglašavali oko
Velikog Trnovca i ne bi više.

“Ne vidimo efekat apelovanja na vlast da ne opstruiše konstituisanje novog parlamenta. A pokazalo se mnogo puta do sada da nemamo sa kim u konkretnu akciju. Pored toga, ne vidim više smisao medijski najavljenih sastanaka opozicije koji samo prave nove probleme. Dosta je više sa bilo čijim pokušajem da glumi tatu u opoziciji”, kaže Obradović.

On smatra da prozapadna opozicija konačno mora da shvati da nema nikakav monopol na opozicioni rad, posebno zato što je od izbora svaki dan bliža Vučiću i njegovoj politici nego opoziciji.

“Da vidimo ko je za uvođenje sankcija Rusiji, a ko ne, ko je za priznanje lažne države Kosovo, a ko ne, i šta će biti politika nove Vlade, pa tek onda ko je i kakva opozicija”, zaključuje lider Pokreta Dveri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari